Sirena d'avís de risc químic en el polígon industrial de Celrà, al Gironès (ACN/Maria Garcia)

El simulacre de risc químic en 11 municipis, completat amb "èxit": on seran els pròxims

El Departament d'Interior ha fet un simulacre d'accident químic greu, amb l'activació de sirenes i alertes al mòbil, que es repetirà el 29 de maig a Tarragona i el 4 de juny a Barcelona

RedaccióActualitzat

Protecció Civil valora com un "èxit" el simulacre de risc químic que s'ha fet aquest dimecres al matí als sectors de la Tordera, el Berguedà, l'Aran, la Selva, Girona, el Bages i l'Anoia. En total, el simulacre ha afectat 40.000 habitants en onze municipis.

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha explicat que les setze sirenes previstes han sonat correctament i que el missatge d'alerta als mòbils que s'ha enviat simultàniament ha estat rebut de manera "generalitzada".

Alerta del simulacre en la pantalla d'un mòbil, a Igualada (ACN/Mar Martí)

També que, arran del simulacre, el telèfon d'emergències 112 només ha rebut dues trucades. 

El Departament d'Interior té previst fer simulacres d'accident químic greu a gran part del país, en tres dies diferents.


Sirenes i alertes al mòbil

Després del d'aquest dimecres, els dos altres simulacres es faran el 29 de maig, a municipis de la demarcació de Tarragona, i el 4 de juny, a municipis de la demarcació de Barcelona. 

La previsió és fer sonar les sirenes a diversos municipis i enviar alertes al mòbil amb el sistema ES-alert, similars a les que ja es van rebre el setembre de 2023 o als polèmics missatges enviats per la Generalitat Valenciana durant la dana.

Alumnes del col·legi Maristes d'Igualada es confinen durant el simulacre (ACN/Mar Martí)

Segons Interior, l'objectiu és avisar de la manera més ràpida possible de l'existència d'un accident en una indústria o instal·lació per tal que s'adoptin les mesures preestablertes. En la majoria dels casos, Protecció Civil recomana confinar-se

Aquest sistema d'alertes es podria activar en cas d'accident al complex químic del Camp de Tarragona o a qualsevol altra indústria química del país, com l'incendi que va generar un núvol tòxic a Vilanova i la Geltrú a principis de mes.

L'alerta de les sirenes per accident químic greu consisteix en tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Pots escoltar com sonarien les sirenes des del teu dispositiu en aquest enllaç.

Marta Cassany, directora de Protecció Civil, i Imma Soler, subdirectora, han seguit el simuladre des del CECAT (ACN/Norma Vidal)

A Catalunya hi ha un total de 46 municipis amb alarmes d'aquest tipus. Durant el simulacre, també se sentirà un so d'inici d'alerta i un so de final. 


"Tota prevenció és poca"

Des de Celrà, al sector Girona, una de les poblacions on s'ha fet el simulacre, l'alcalde ha fet una valoració positiva del simulacre.

David Planas ha explicat, tanmateix, que hi ha ciutadans que no han rebut l'alerta al mòbil, perquè les alertes no han arribat als usuaris de totes les companyies de telefonia.

Les sirenes, en canvi, sí que s'han sentit sense problema.

"Tota prevenció és poca, en cas d'accident químic", ha valorat Planas, abans de recordar que en el polígon industrial de Celrà hi ha empreses químiques.

"És important que la gent identifiqui la sirena i sàpiga què ha de fer" quan sona, ha afegit.


Primer simulacre, en 11 municipis

El primer simulacre s'ha fet aquest dimecres a les 10.00 h: s'han activat 16 sirenes ubicades en 11 municipis diferents:

  • Sector Tordera: dues a Sant Celoni i tres a Gualba, al Vallès Oriental, i una a Riells i Viabrea, a la Selva.
  • Sector Berguedà: una a Puig-reig.
  • L'Aran: una a Les.
  • Sector la Selva: una a Fogars de la Selva i una a Massanes.
  • Sector Girona: una a Celrà, que també es pot sentir des de Bordils.
  • Sector Bages: una a Castellgalí i una a Sant Vicenç de Castellet.
  • Sector Anoia: una a Igualada.

El sistema de sirenes està pensat per avisar les persones que són a l'exterior. Per tant, aquelles que es trobin dins d'edificis pot ser que no sentin l'avís.

En una situació d'emergència química, però, els dispositius mòbils també rebrien l'avís de Protecció Civil, un missatge que no s'enviarà el 21 de maig.

La ciutadania pot valorar com ha viscut el simulacre en aquest formulari publicat pel Departament d'Interior, que s'activarà a partir d'aquest dimecres.
 

Simulacre a Tarragona

La prova que es farà el pròxim dijous 29 de maig a les 16.00 h afectarà el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Es preveu que arribi a un total de 200.000 persones.

En aquest cas, també s'enviarà un missatge d'emergència als mòbils que es trobin a la zona mitjançant el sistema ES-alert en un radi que pot ser més ampli que el de les alertes acústiques.

Sonaran fins a 55 sirenes per risc químic: 52 instal·lades en el marc del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) i tres més a les Terres de l'Ebre.

Indústria química de Tarragona
Les empreses químiques van transportar 225.000 tones per la via de la costa l'any 2022 (ACN / Arnau Martínez)

Els municipis que compten amb alarmes per respondre a una emergència al complex químic de Tarragona són Constantí, la Canonja, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Reus, Salou, Tarragona, Vilallonga del Camp i Vila-seca. 

En cas d'alerta química en el marc del Plaseqta, Protecció Civil recorda la importància de confinar-se.

També sonaran les alarmes dels municipis de Flix i Tortosa, on s'han d'aplicar les mateixes recomanacions generals.

En aquest cas, també es podrà valorar el simulacre en aquest formulari.

Tècnics de Protecció Civil fan seguiment del simulacre des del CECAT, el Centre de Coordinació Operativa (ACN/Norma Vidal)

Entre les sirenes que sonaran el dia 29 n'hi ha tres de noves. Una al moll de Balears del port de Tarragona, i dues a Vila-seca, que amplien la cobertura en punts d'activitat industrial i turística.

Amb aquestes tres incorporacions, ja són 121 les unitats operatives a la xarxa de sirenes de risc químic que hi ha a tot Catalunya.

En aquest cas, el simulacre afectarà instal·lacions com PortAventura i agafarà 11.000 alumnes, professors i personal en 22 centres educatius, que també s'hauran de confinar.


4 de juny, a Barcelona

El darrer dia de simulacre, el 4 de juny, està previst que es faci a Barcelona i l'Àrea Metropolitana.

A les 10.00 h, s'activaran una cinquantena d'alarmes ubicades en un total de 22 municipis. Aquestes són les alertes que sonaran, per comarques:

  • Barcelonès: cinc a Barcelona i tres a l'Hospitalet de Llobregat.
  • Baix Llobregat: dues a Cornellà de Llobregat, cinc al Prat de Llobregat, una a Viladecans, tres a Sant Boi de Llobregat, dues a Sant Joan Despí, una a Sant Feliu de Llobregat, una a Santa Coloma de Cervelló, una a Sant Andreu de la Barca, cinc a Martorell, dues a Abrera, dues a Olesa de Montserrat i una a Esparreguera.
  • Vallès Occidental: tres a Castellbisbal, dues a Polinyà, una a Santa Perpètua de Mogoda i tres a Terrassa.
  • Vallès Oriental: tres a Granollers, una a Lliçà de Vall, dues a Montornès del Vallès i una a Parets del Vallès.

Tot i no disposar d'alarmes, hi ha municipis que també podran sentir l'alerta acústica per proximitat a un polígon industrial o altres localitats amb sistema d'alerta. Són Barberà del Vallès, Canovelles, la Roca del Vallès, Esplugues de Llobregat, les Franqueses del Vallès, Montmeló, Rubí, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Vilanova del Vallès i Castellbell i el Vilar.

En alguns d'aquests casos, pot ser que l'alerta acústica arribi només a una zona del municipi per proximitat.

Com i quan confinar-se

Protecció Civil recorda que, en cas de sentir el so de les sirenes o de detectar un possible accident pel soroll d'una explosió o per molèsties respiratòries, cal prendre la determinació de confinar-se.

En cas de trobar-se al carrer, és necessari refugiar-se dins del primer edifici que es trobi, tancar portes i finestres i confinar-se dins de les habitacions més interiors de l'espai.

Per contra, cal evitar accedir als soterranis i parts baixes dels edificis i habitatges sempre que no es recomani el contrari a través dels mitjans.

També cal aturar els sistemes de climatització i ventilació. En cas de viure amb gent gran, amb infants o amb persones amb malalties respiratòries, s'ha de fer un seguiment intens del seu estat de salut, especialment en el cas de fuita tòxica.

El núvol tòxic sobre Vilanova i la Geltrú
El núvol tòxic sobre Vilanova i la Geltrú (EFE)

Protecció Civil també recorda que cal parar atenció a les possibles restriccions en el consum d'aigua de l'aixeta que es puguin establir.

També es demana que no es vagi a buscar els infants a l'escola: els centres educatius ja tenen indicacions de com actuar en aquests casos, i això fa que el centre sigui el lloc més segur.

Tampoc es recomana quedar-se dins d'un vehicle. En aquests casos, Protecció Civil aconsella confinar-se dins l'edifici més pròxim.

De la mateixa manera, recorda que cal evitar col·lapsar les línies telefòniques i la xarxa de mòbils, indicacions comunes en moments d'emergència com el que es va viure durant l'apagada.


Risc d'explosió

En cas que hi hagi risc d'explosió per fuita inflamable o explosiva, cal situar-se a la part oposada al lloc on es podria produir. A més, no es poden fer servir fonts d'ignició a l'interior de l'habitatge i s'ha d'apagar la caldera de l'aigua.

També és recomanable protegir els vidres fent-hi una creu amb cinta aïllant, abaixar les persianes i córrer les cortines. Es poden utilitzar les taules, les cadires i els mobles com a barrera.

De la mateixa manera, cal allunyar-se de les finestres i vidrieres per tal d'evitar la projecció de vidres i reixes que podria provocar una explosió.

En cas de ser a l'exterior, Protecció Civil recomana refugiar-se als talussos naturals.

Anar al contingut