
Tots els escenaris i protagonistes del conclave: de la Capella Sixtina a l'"habemus papam"
Quan hi ha fumata blanca, el nou papa es vesteix i té un moment de recolliment a l'anomenada Sala de les Llàgrimes
Marc Garcia Beumala
Periodista del 324.cat
Amb el conclave en marxa per triar nou papa, totes les mirades estan posades en la xemeneia de la Capella Sixtina del Vaticà, però la cerimònia té altres escenaris a tenir en compte.
Tot aquest ritual secret passa dins dels murs de la Ciutat del Vaticà, un estat que queda aïllat sense cobertura mòbil perquè res no interfereixi en les deliberacions que faran els 133 cardenals amb dret a vot.
En cada un dels passos del conclave, des de la missa prèvia a les votacions fins a l'anunci de l'"habemus papam", hi intervenen figures clau que ja s'han designat.
Repassem, tot seguit, els escenaris del conclave i qui s'encarrega de cada pas:
Casa Santa Marta

És la residència on va viure el papa Francesc i on s'allotjaran els 133 cardenals que participen al conclave. Es va construir en el pontificat de Joan Pau II i queda just darrere de la basílica de Sant Pere.
En les cinc plantes que té hi ha 105 suites. L'espai té també salons, un menjador i servei de bugaderia. Per donar cabuda als 133 cardenals electors s'ha habilitat una residència adjacent.
Les habitacions es reparteixen per sorteig el dia abans del conclave. Totes són senzilles, amb llit individual, armari i lavabo i poden tenir un escriptori.
Per garantir l'aïllament dels cardenals, no hi haurà televisors, ni telèfons ni ràdios.
Basílica de Sant Pere

L'església més gran del món (2,3 hectàrees) acull aquest dimecres a les 10.00 la missa "Pro eligendo romano pontifice", que obre el procés d'elecció del nou papa.
La missa es fa en presència dels cardenals que participen en el conclave i és oberta a tots els fidels.
L'encarregat d'oficiar aquesta cerimònia és el degà del col·legi cardenalici, l'italià Giovanni Battista Re, que també va oficiar el funeral del papa Francesc.

És també a la basílica de Sant Pere on finalitza oficialment el conclave amb la proclamació del nom del nou papa al balcó principal, com veurem més endavant.
El passeig vaticà

Els 133 cardenals del conclave passaran el dia a la Capella Sixtina i la nit a la Casa Santa Marta. Entre un espai i l'altre hi ha uns 500 metres de distància en un passeig que voreja la basílica de Sant Pere.
Per anar d'un lloc a l'altre, els cardenals seran traslladats en minibús, tot i que també podran fer aquest passeig a peu. Això sí, el trasllat es farà sota vigilància perquè ningú interactuï amb ells.
De fet, mentre caminen de Santa Marta a la Capella Sixtina, el trànsit de vehicles i vianants s'interromp per evitar el contacte amb els cardenals.
La Capella Sixtina, l'espai més tancat

Situada en un dels laterals de la basílica de Sant Pere, aquesta capella és l'epicentre del conclave, on es fan les votacions per escollir el nou papa, sota els frescos de Miquel Àngel.
L'espai s'ha moblat amb taules llargues cobertes de roba de color vermell bordeus. A prop de l'altar hi ha la taula de la presidència del conclave, amb les urnes per les votacions i un faristol amb un evangeli.
L'arquebisbe italià Diego Giovanni Ravelli és l'encarregat de pronunciar la fórmula "Extra omnes" (tothom fora), per expulsar tots els que no siguin electors. Ell també haurà de marxar perquè no és cardenal.

La capella estarà tancada i vigilada per la Guàrdia Suïssa. L'encarregat d'obrir i tancar amb clau (d'aquí l'origen del nom) les portes serà el cardenal indi George Jacob Koovakad, l'últim de l'ordre dels diaques.
Dins la capella, presidirà el conclave el més ancià de l'ordre dels bisbes, en aquest cas el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, que és un dels cardenals que sonen com a papable.

Quan un candidat obtingui els vots necessaris per ser papa, Parolin li preguntarà si accepta la nominació amb una fórmula en llatí. Si és ell l'escollit, la pregunta li farà el cardenal Fernando Filoni.
En una de les entrades de la capella s'han instal·lat dues estufes: una de més antiga per cremar les paperetes i una altra d'electrònica per fer que el fum sigui negre (si no hi ha acord) o blanc (quan hi ha papa).

La Capella Paolina
Forma part del palau apostòlic i està situada entre la basílica de Sant Pere i la Capella Sixtina. Es va construir el 1537 a petició del papa Pau III i va acollir dos conclaves al segle XVI.
Des d'aquesta capella surten en processó els 133 cardenals cap a la Capella Sixtina. Ho fan amb el cant "Veni creator Spiritus" per invocar l'assistència de l'Esperit Sant.

Quan s'escull el papa i abans de sortir al balcó de la basílica de Sant Pere, el nou pontífex fa una pregària en aquesta capella.
L'espai també va acollir aquest dilluns el jurament per guardar silenci per part del personal eclesiàstic i laic del Vaticà, des del secretari del col·legi cardenalici a metges, personal de neteja o floristeria, serveis tècnics i càrrecs de la Guàrdia Suïssa.
La Sala de les Llàgrimes
Una de les portes de la Capella Sixtina porta a la sagristia i és allà on es prepara una petita sala amb vestits per al nou papa de diverses talles.

Se l'anomena Sala de les Llàgrimes perquè és on el nou papa es vesteix amb l'hàbit blanc i té un moment de recolliment on pot deixar anar l'emoció per la tasca que l'espera.

El pontífex acabat d'escollir hi entra només amb el cardenal camarlenc, el nord-americà Kevin Joseph Farrell, i el mestre de cerimònies litúrgiques, l'arquebisbe Diego Giovanni Ravelli.
El balcó de la basílica de Sant Pere

Un cop surti la fumata blanca per la xemeneia que s'ha instal·lat a la Capella Sixtina, l'atenció es posarà en la balconada de la basílica de Sant Pere, on es pronunciarà l'"habemus papam".
L'encarregat de fer aquest anunci al món serà el cardenal francès Dominique Mamberti, que dirà també el nom que ha triat el nou papa. Tot seguit, el pontífex sortirà al balcó.

A la plaça de Sant Pere s'han instal·lat quatre pantalles gegants per seguir aquest moment, i també n'hi ha sis més a la via de la Conciliazione per retransmetre l'anunci del nou papa.