S'acaba l'emergència cinegètica amb un milió de conills abatuts a la plana de Lleida
El Departament d'Agricultura no la prorrogarà tot i que reconeix que la situació és greu, i ara aplicarà un pla de control poblacional per reduir la plaga
S'ha acabat l'emergència cinegètica per la sobrepoblació de conills a la plana de Lleida. Una declaració que s'ha activat dues vegades en un període de poc més d'un any i mig i que, segons el Departament d'Agricultura, ha permès abatre 925.242 exemplars.
La primera de les declaracions es va aplicar entre el 23 de març i el 30 de setembre del 2023 i es van caçar 437.585 conills, mentre que la segona declaració es va iniciar el 2 d'abril del 2024 i ha acabat aquest dimecres amb 487.663 exemplars caçats.
Segons el departament, el problema no s'ha acabat i la situació continua sent extremadament greu, però ja s'ha avançat que aquesta habilitació especial de caça per danys a l'agricultura no es prorrogarà.
Sis comarques afectades
La declaració d'emergència cinegètica és una figura legislativa que aprova el Departament d'Agricultura en un determinat àmbit territorial quan hi ha una sobrepoblació d'individus d'una espècie cinegètica que causa danys a l'agricultura, a la ramaderia, a terrenys forestals, a la caça o a les espècies protegides.
Amb aquesta declaració, l'administració pot posar en marxa un paquet de mesures que ajudin a reduir i minimitzar els danys.
La declaració d'emergència cinegètica afectava les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues. La DEC inclou fins a 289 àrees de caça en un total de 5.194 km².

Augmenten les captures
El Departament d'Agricultura ha multiplicat per sis, respecte al trimestre anterior, les captures de conill a la plana de Lleida. Entre gener i març d'aquest any, el departament ha pogut registrar fins a 26.694 captures, realitzades pel personal de les reserves de caça, Forestal Catalana i el Cos d'Agents Rurals del Departament d'Interior. Durant l'últim trimestre de 2024, entre octubre i desembre, es van assolir fins a 4.345 captures.
A més, les àrees privades de caça van comunicar 56.270 captures els mesos de gener i febrer, que se sumen a les 105.850 registrades l'últim trimestre de 2024.
Durant la primera declaració d'emergència cinegètica, el 2023, es va aconseguir capturar un total de 437.585 conills i es van comunicar 1.279 danys ocasionats en terrenys agrícoles de 131 pagesos afectats.
Ara, pla de control poblacional
El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, assegura que el balanç de la declaració és bo, però admet que encara queda feina per fer. Per això, ara s'aplicarà un pla de control poblacional, és a dir, un nou instrument normatiu que permetrà establir un conjunt actuacions encaminades a controlar una espècie que es considera perjudicial perquè n'hi ha molts.
Segons el conseller, "no deixa de ser un pla amb mesures adaptades al territori que permetran fer batudes nocturnes i actuacions extraordinàries per controlar i reduir la plaga de conills" que afecta la plana de Lleida.
El conseller ha reconegut que es tracta d'una situació "extraordinària que implica mobilitzar recursos extraordinaris i generar un marc jurídic extraordinari". L'objectiu, segons Ordeig, és "que les captures puguin augmentar més per intentar reduir al mateix temps els danys".
Ramon Boleda, pagès de Verdú i membre de la Plataforma Pagesos o Conills diu que "si volen canviar el nom, que el canviïn, la qüestió és que arribin fins al fons". Boleda també es queixa de la falta de compensacions i assegura que no han cobrat cap ajuda per les pèrdues que han tingut.
Més mesures
El Departament d'Agricultura ha posat en marxa més mesures per lluitar contra la plaga de conills com l'ús de trampes o visors nocturns o cursos de formació per a pagesos i caçadors.
A més, també s'ha creat una taula d'experts, de científics, per conèixer amb quins nous mètodes es pot lluitar contra la fauna cinegètica. "Fem una crida a totes les persones que tinguin noves idees i també ganes d'ajudar", ha afirmat el conseller d'Agricultura, que ha afegit que "no es pot abaixar la guàrdia".
Danys als cultius
Agricultura ha comptabilitzat 2.067 finques que han fet la declaració de danys durant el primer trimestre. Aquesta xifra representa cinc vegades més que les 418 que es van fer l'últim trimestre de l'any passat.
Àlex Foix, pagès de Verdú i membre de la Plataforma Pagesos o Conills assegura que "hi ha molts danys als cultius, la diferència és que aquest any ha plogut molt i no són tan greus perquè els conills troben més menjar".
Segons el departament, això està vinculat a l'estacionalitat dels cultius i al fet que les declaracions siguin imprescindibles per avaluar la necessitat d'activar mesures extraordinàries en algunes zones concretes. Els cultius més afectats són els cereals, arbres fruiters, oliveres i ametllers.
- ARXIVAT A:
- Agricultura