Ribera avisa que el projecte europeu "pot fer fallida" si tot es fia a una "barra lliure" d'ajuts d'estat

ACN Barcelona - La vicepresidenta de la Comissió Europea per la Transició Neta Justa i Competitiva, Teresa Ribera, ha avisat que la indústria europea no ho pot fiar tot a les ajudes d'Estat, ja que sinó el projecte europeu pot perillar. "No podrà ser. Si ha de ser barra lliure, ens podem trobar amb una Europa distorsionada. El projecte europeu pot fer fallida", ha apuntat Ribera durant la seva participació en la primera jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia. Al seu torn, el director general del grup Renault, Luca Di Meo, ha lamentat "l'empobriment" de la classe mitjana europea. "El 1914, un obrer de Ford es podia permetre un Ford, un dels meus treballadors no pot comprar-se un cotxe nou, ni un Dacia", ha dit.

"Ull amb pensar que tot es resoldrà amb ajudes d'estat, ja sigui per a carregadors, cadenes de producció o innovació", ha advertit la vicepresidenta de la CE. De ser així, ha continuat Ribera, el projecte europeu estaria en perill. "Hem de ser curosos, transparents i garantistes", ha continuat la dirigent comunitària, que ha posat altres eines sobre la taula com uns sistemes fiscals i una unió bancària "equilibrats", l'eliminació de les barreres interiors i l'aprofitament d'un mercat interior "que té molt de recorregut a mig fer".

Ribera ha llençat aquesta advertència durant la sessió 'El repte de la UE: com combinar l'ambició climàtica amb l'enfortiment del teixit industrial' en la primera jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia al costat del director general del grup Renault, Luca di Meo, i el director general de l'Institut Bruegel, Jeromin Zettelmeyer.

Per la seva banda, Di Meo ha assenyalat que veu "preocupant" el moment que està vivint la classe mitjana, de la qual ha dit que s'està empobrint.  "El 1914, un obrer de Ford es podia permetre un Ford, un dels meus treballadors no pot comprar-se un cotxe nou, ni un Dacia", ha comentat. "Hauríem de tenir la possibilitat de pagar més a la nostra gent, no només perquè comprés més cotxes sinó altres coses", ha continuat.

Per l'expresident de Seat, la conseqüència en el seu sector és que en pocs anys l'antiguitat del parc automobilístic s'ha disparat dels 7,5 anys als 12, cosa que ha fet pujar l'emissió de CO2 en el sector del transport. "No hem resolt el problema", ha afegit Di Meo, que també ha celebrat que l'informe Draghi dediqui un capítol al sector de l'automoció.

El directiu italià ha reivindicat que el sector europeu té les "millors marques del món" i ha remarcat el salt que està fent Xina en els darrers anys. "Europa està perdent molt en el tema de la innovació", ha afirmat, davant el salt endavant del mercat asiàtic. Sobre la Xina, Di Meo ha elogiat que hagi fet de l'automòbil tingui un paper important en la seva estratègia industrial, juntament amb altres com la IA. "A l'automòbil, es creuen totes les tecnologies i els xinesos ho han entès", ha apuntat.

D'altra banda, Di Meo ha apostat per implantar mesures que no comporten gran despesa econòmica sinó de "velocitat", en referència a la burocràcia, per exemple, a l'hora d'instal·lar sistemes de recàrrega ràpids, "A França necessites dos anys, a Espanya tres", ha advertit.

Sobre el sector de l'automòbil el director general de l'Institut Bruegel, Jeromin Zettelmeyer, s'ha mostrat partidari de la imposició d'aranzels a la Xina temporalment en tractar-se d'una indústria que té el suport de l'Estat i que "no més sostenible". "Mentre el país arregla els seus problemes, nosaltres no podem permetre'ns perdre la nostra indústria. És justificat l'ús dels aranzels de forma temporal", ha conclòs.

ARXIVAT A:
Barcelonès
Anar al contingut