R3, estació de Vic
Durant 16 mesos l'R3, tallada per obres, es cobrirà amb un servei d'autobusos que ara Renfe ha retallat (ACN/Laura Busquets)

Renfe redueix els busos que han de cobrir el tram tallat de l'R3 durant 16 mesos d'obres

Dels 107 autobusos previstos, passen a ser 58 els que sortiran de la Garriga en comptes de Centelles: Renfe diu que el pla s'està ajustant i no està tancat

RedaccióActualitzat
Renfe ha canviat la convocatòria pel concurs de licitació del Pla Alternatiu de Transport que ha de fer el servei d'autobusos mentre duri el tall parcial de la línia R3, que es preveu que duri 16 mesos. Els usuaris patiran el tall més llarg del servei i ara la companyia ha retallat unilateralment les dotacions que entre Renfe, Adif, Generalitat i plataformes d'usuaris havien acordat. 

 
S'han reduït els serveis i el nombre d'autobusos, i el pressupost previst de 68 milions s'ha retallat a 45. A més, la sortida dels transports ara es vol fer des de la Garriga en comptes de Centelles, com es va fer durant les obres del 2024. 

Renfe es defensa dient que el pla s'està ajustant i no està tot tancat. La decisió final es consensuarà amb la Generalitat, han dit. 

Els usuaris de la línia ja han manifestat la seva indignació a través de les plataformes d'afectats. És el cas de Marc Janeras, de la plataforma "Perquè no ens fotin el tren", que n'ha parlat a Catalunya Ràdio: 

"El que s'ha de fer és posar tots els mitjans per penalitzar el mínim l'usuari. És una línia ja molt lenta, anem a 40km/h, si s'allarga el temps de viatge és matar-nos i no pot ser".

Servei bus R3 des de Centelles obres 2024
Durant les obres de l'any passat, els viatgers agafaven els autobusos del servei alternatiu per carretera a Centelles (ACN/Laura Busquets)

Les obres han de començar el 27 de setembre i es faran en dues fases: En una primera fase no hi haurà trens entre Montcada Bifurcació i la Garriga. I en una segona fase, a partir del maig del 2026, el tall serà entre Mollet-Santa Rosa i la Garriga.
 

D'una flota de 107 a 58 autobusos

El concurs per fer la licitació del servei d'autobusos alternatiu es va convocar el 6 de juny, mentre que l'acord entre les parts afectades es va fer públic el dia 11. Però el 27 del mateix mes, es va desestimar aquest primer concurs, que no s'ha resolt, i es va convocar una nova licitació amb les modificacions del pla.  

La flota de 107 autobusos previstos en el primer concurs es redueix a 58 en el plec de condicions publicat divendres passat.

La nova licitació també es fa en tres blocs que, a més de fixar la sortida a la Garriga i reduir el nombre d'autobusos, retalla alguns dels serveis:

  • 15 autobusos per fer el servei directe entre la Garriga i Barcelona (Fabra i Puig), durant els 16 mesos de l'obra (10 per fer el servei i 5 en reserva). 
  • Servei amb parada a totes les estacions:  

    Fase 1: 29 autobusos entre la Garriga i Barcelona (Fabra i Puig), del setembre fins al maig de 2026 (19 per al servei i 10 de reserva).  

    Fase: 2: 20 autobusos entre la Garriga i Mollet-Santa Rosa, del maig de 2026 fins al gener de 2027 (13 per al servei i 7 de reserva). 

  •  9 autobusos per fer el servei directe de Vic a Barcelona (Fabra i Puig), que no s'havia previst en la licitació inicial (més 5 de reserva).

En aquesta licitació han desaparegut els autobusos que sortien des de Vic, paraven a Centelles, i continuaven directes a Barcelona. Ni tampoc hi ha el bus semidirecte de Centelles a Barcelona amb una aturada a Parets.  

Sí que es manté un reforç puntual amb 20 autobusos més els dies del Mercat Medieval de Vic del 2025 i el 2026 (que s'acostuma a celebrar el mes de desembre). 

Estació de renfe R3 a Centelles
En comptes de la Garriga, Centelles té més condicions per poder fer el traspàs de passatgers del tren als autobusos del servei alternatiu per carretera (ACN/Laura Busquets)

La Garriga: "És impossible fer-hi sortir els autobusos"

A la Garriga estan sorpresos que el nou pla de transport per carretera vulgui fer sortir els autobusos des de la Garriga. L'alcaldessa, Meritxell Budó ha explicat a El 9 Nou que "el que volen fer és impossible", i els ho van fer saber a RENFE.

Budó explica que dimecres passat es van reunir amb responsables de RENFE, entre els quals hi havia el director operatiu de la companyia, Josep Enric Garcia, i van comprovar sobre el terreny "que era físicament impossible i molt perillós", deia Budó, "per als autobusos i per a les zones escolars on havien previst passar". 

Assegura que els van donar la raó, que els van dir que descartaven l'opció, però al cap de dos dies, en les noves licitacions, Renfe preveia els intercanvis a l'estació de la Garriga.

L'alcalde de Centelles i diputat al Parlament, Josep Paré, creu que, com va passar amb les obres del corredor mediterrani del túnel de Roda de Berà, en pròximes negociacions es podrà tornar a canviar el pla per les complicacions de mobilitat que representa fer-ho des de la població on s'inicia el tall. 

"La facilitat d'accés dels autobusos a l'estació de Centelles, poblacions com Vic o la Garriga no la tenen", ha dit al diari. 

ARXIVAT A:
RenfeVallès OrientalMobilitatRodalies
Anar al contingut