
Quan dormir és un malson: causes de l'insomni i com combatre'l
La son és un marcador de la salut de les persones, però cada cop hi ha més gent amb problemes per dormir i prop d'un milió de catalans tenen receptats psicofàrmacs
L'insomni és un problema ben estès a Catalunya, on prop d'un milió de persones tenen receptats psicofàrmacs per dormir. Dormim poc i malament, i això té conseqüències que poden ser de gravetat en el cos i en el cervell.
El reportatge d'aquest diumenge del "30 minuts", titulat "El mal son", està dedicat justament a analitzar la importància que pot tenir dormir malament i els diferents trastorns que alteren el son.
Aquesta epidèmia silenciosa té orígens diversos. Segons Ferran Barber, director clínic de malalties respiratòries a l'hospital Arnau de Vilanova i especialista en malalties del son, hi ha dues causes principals que expliquen aquest fenomen.
D'una banda, els estímuls constants que provenen de pantalles com les del telèfon mòbil i, de l'altra, una població cada cop més envellida, que pren medicaments per altres problemes de salut que afecten de retruc la qualitat del son.
L'estrès i els horaris llargs i nocturns poden ser altres causes del dèficit crònic de son, que augmenta dècada rere dècada.
Els tres tipus d'insomni
Barber explica que hi ha tres tipus diferents d'insomni:
- Insomni de conciliació, que és la dificultat per dormir
- Insomni de manteniment, que és la dificultat per mantenir les hores de son de forma contínua
- La persona que es desperta de matinada i no pot tornar a agafar el son
Problemes associats a l'insomni
L'insomni pot provocar un augment del risc de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives. L'ús de fàrmacs per tractar l'insomni també pot tenir conseqüències sobre la salut.
"Els fàrmacs per tractar l'insomni haurien de tenir una durada de no més de dues setmanes de prescripció, i tots coneixem persones que fa anys que prenen pastilles per dormir. Hem de fer campanyes per conscienciar que aquesta no és la manera d'afrontar el problema."
Els menors d'edat també se'n veuen afectats, amb adolescents que rendeixen menys a l'escola o que s'adormen a classe, generalment per l'ús del mòbil o l'ordinador fins a altes hores de la nit.
Més enllà dels pacients que no poden dormir, les consultes s'omplen de gent que sí que dorm però que tampoc no descansa. Són persones que ronquen o fan apnees, circumstàncies sovint associades al sobrepès o l'obesitat, i que suposen el 80% de les consultes a les unitats de son. Aquestes patologies s'associen, a més, a un risc més elevat de patir malalties cardiovasculars o de tenir un accident de trànsit.
Consells per dormir millor
Per tot això, el doctor Barber fa una sèrie de recomanacions per ajudar a dormir. Dur una vida sana, evitar el tabac i no prendre alcohol abans d'anar al llit.
Les condicions a l'habitació també són importants: una bona temperatura, que no hi hagi sorolls...
I els hàbits són fonamentals per agafar el son sense distraccions.
"El llit és per dormir. No és per llegir, ni per mirar la televisió. Si no podem dormir ens aixequem, prenem un got d'aigua, ens relaxem i ho tornem a intentar."
Perquè la son és un marcador de la salut de les persones. Cuidar la salut està directament relacionat amb dormir bé, i dormir bé és un indicador de tenir bona salut.
Pots recuperar el "30 Minuts" aquí:
- ARXIVAT A:
- Salut