
Ni Zelenski ni Putin: les converses de pau a Istanbul sobre Ucraïna queden diluïdes
El president ucraïnès desisteix d'assistir amb les delegacions per l'absència del president rus
La reunió entre les delegacions de Rússia i Ucraïna que havia de començar avui a Istanbul no se celebrarà aquest dijous i tindrà lloc divendres, segons han confirmat fonts oficials de totes dues parts a la televisió pública ucraïnesa Suspilne i a l'agència estatal russa TASS.
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha reunit amb l'homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan a Ankara, i després de la plantada del president rus, Vladímir Putin, ha afirmat que ell no participarà de les converses entre les delegacions que es trobaran a Istanbul.
En declaracions posteriors a la reunió amb Erdogan, Zelenski ha afirmat que creu que els russos no "són seriosos sobre les converses de pau".
Tot i això, assevera que l'objectiu de la delegació ucraïnesa és discutir sobre un alto el foc, i per això Ucraïna enviarà una delegació a Istanbul per parlar amb la delegació russa.
En aquest context, el president Donald Trump, que es troba de gira pel Golf Pèrsic, ha dit que "no passarà res amb Ucraïna" fins que ell no es trobi amb Putin.
En aquest context, Rússia ha llançat aquesta nit un atac contra territori ucraïnès amb 110 drons, segons ha informat Ucraïna. L'atac ha causat estralls en diverses regions de l'est, nord, oest i centre del país.

Estira-i-arronsa de Putin i Zelenski
Més de tres anys després de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, Kíiv i Moscou havien de reprendre les converses per una pau a Ucraïna. Hauria de ser una trobada a Istanbul aquest dijous, i que havia de ser la primera que es fa per abordar el final de la guerra des de la primavera del 2022.
Vladímir Putin no viatjarà a Istanbul, tot i les demandes de Volodímir Zelenski, que ha acusat Rússia de demostrar poca voluntat de posar fi a la guerra. Zelenski ha afirmat que no negociarà amb ningú que no sigui Putin.
La cimera ha estat envoltada de secretisme i incertesa. Fins a última hora no s'ha sabut qui formaria part de la delegació russa i encara hi ha dubtes sobre les qüestions concretes que s'hi tractaran. Això és el que se sap fins ara.
No hi haurà cara a cara Putin-Zelenski
Qui assistirà a la cimera ha estat, les darreres hores, la gran incògnita. La delegació russa, que ja ha arribat a la ciutat turca, no ha fet oficial quins membres participaran en la ronda de negociacions amb Ucraïna.
En una mena de pols diplomàtic per demostrar qui té més interès a aturar les hostilitats, Putin va proposar diumenge una negociació directa amb Ucraïna per abordar la fi del conflicte "sense condicions prèvies". Poques hores després, Zelenski va assegurar que ell mateix prendria part presencialment en la trobada si també hi assistia el seu homòleg rus.
Després de diversos dies d'hipòtesis, finalment el president rus Vladímir Putin ha declinat el desafiament del seu homòleg ucraïnès i no viatjarà a Istanbul per al cara a cara amb Zelenski. Els dos líders no es troben des de finals del 2019, just abans de la invasió russa a gran escala d'Ucraïna.
La delegació russa estarà formada per càrrecs de caràcter tècnic i de perfil discret. L'encapçalarà l'exministre de cultura, Vladímir Medinski, que ja va participar en les darreres converses entre Rússia i Ucraïna a Istanbul, el 2022.
També hi haurà funcionaris de segon rang d'exteriors, defensa i de les Forces Armades. I no viatjarà l'home fort de la diplomàcia russa, el ministre d'exteriors, Serguei Lavrov, tal com s'havia especulat.
El missatge del Kremlin, doncs, és clar: vol tornar al punt de partida de les darreres converses, d'ara fa tres anys, on pràcticament exigia la rendició d'Ucraïna. En aquest sentit, el portaveu de la Presidència russa, Dimitri Peskov, ha afirmat que la durada de les negociacions dependrà de "com vagin".
Amb aquest perfil de negociants, caldrà veure si finalment la delegació ucraïnesa estarà formada també per diplomàtics i càrrecs tècnics o hi haurà participants de perfil polític més elevat.
El que sí que està confirmat, és que aquest dijous al matí el president Volodímir Zelenski es reunirà amb el president Recep Tayyip Erdogan a Ankara.
També hi haurà una trobada del ministre d'exteriors ucraïnès, amb diversos dels seus homòlegs de països de l'OTAN, a Antalya, al sud-oest de Turquia.
Donald Trump pressiona per arribar a acords
La Casa Blanca és un altre dels principals interessats a aconseguir la fi del conflicte a Ucraïna. Donald Trump fa temps que pressiona tant Rússia com Ucraïna perquè facin concessions i aturin les hostilitats.
De fet, ell mateix ha dit que valora assistir a la trobada d'Istanbul aquest divendres "si progressen les converses". Ara per ara, se sap que per la banda nord-americana hi seran el secretari d'estat, Marco Rubio, i els alts diplomàtics Steve Witkoff i Keith Kellog, que està previst que s'incorporin a les converses divendres.
Segons han informat fonts de la Casa Blanca a la cadena de televisió CNN, el mandatari nord-americà, que és de gira pel Pròxim Orient, no farà parada Istanbul.

Què s'hi discutirà i què defensa cadascú?
Washington vol que les dues parts del conflicte signin un alto el foc de 30 dies, una mesura que també té el suport de Kíiv i els seus aliats europeus. Però Moscou ha expressat que abans vol iniciar les converses de pau, on se'n podrien negociar les condicions.
El Kremlin continua enrocat i amb exigències maximalistes: reclama la "desmilitarització" d'Ucraïna i el compromís explícit de Kíiv de renunciar a entrar a l'OTAN.
També exigeix el reconeixement de l'annexió a Rússia de la península de Crimea i de les quatre regions del sud-est d'Ucraïna que controla parcialment: Lugansk, Donetsk, Zaporíjia i Kherson.

Es tracta de condicions que Kíiv veu difícils d'acceptar i demana "garanties de seguretat", com ara el desplegament d'un contingent militar internacional al país per dissuadir Moscou d'envair-lo de nou.
Un altre punt que es podria discutir en la cimera, segons fonts russes que cita l'agència Reuters, seria un gran intercanvi de presoners de guerra.
La UE aprova més sancions contra Moscou
Mentre s'esclareixen més detalls sobre la reunió, Brussel·les ha aprovat noves sancions contra Rússia. Els representants dels 27 han donat llum verda a un nou paquet de mesures contra Moscou, i ja en van 17.
En aquest cas, estan adreçades als anomenats "petroliers fantasma", una flota d'uns 200 vaixells utilitzats per esquivar les exportacions del petroli rus.
Independentment d'aquest nou paquet de mesures, Brussel·les ha amenaçat aquest dijous Rússia amb més "sancions massives" si no accepta una treva prolongada a Ucraïna. El president Trump també ha expressat que valora aquesta opció si considera que Moscou bloqueja el procés de pau.