Cinc claus de l'acord entre la UE i el Regne Unit per una nova relació post-Brexit
Els pactes en defensa, pesca i mobilitat juvenil asseguren l'èxit de la primera cimera entre els dos blocs des que els britànics van sortir de la Unió, fa cinc anys.
El primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, i els líders del club europeu han anunciat aquest dilluns un acord després de la cimera celebrada al palauet londinenc de Lancaster House, la primera que té lloc entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit.
En el comunicat conjunt publicat un cop finalitzada la trobada, s'ha referit l'entesa com "una nova associació estratègica" basada en els valors compartits i el compromís de cooperació.
Starmer s'ha reunit amb el president del Consell Europeu, António Costa, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alta representant de la Unió Europa per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Kaja Kallas, i han segellat un pacte que implica estrènyer relacions en una àmplia varietat d'aspectes com defensa, fronteres, mobilitat juvenil, pesca i agricultura o indústria i energia, segons ha expressat el govern britànic.
Defensa
- La Unió Europea i el Regne Unit formalitzen un nou pacte de defensa i seguretat, que inclourà reunions cada sis mesos i un major intercanvi d'informació.
- El Regne Unit s'integrarà al mecanisme de cooperació estructurada permanent (CEP), que permet als estats de la UE desenvolupar conjuntament les seves capacitats en defensa.
- Aquest és el primer pas cap a la participació del Regne Unit en el Programa Europeu d'Inversions en Defensa, encara en desenvolupament, i que contempla 150.000 milions d'euros de préstecs per a adquisicions conjuntes.
Fronteres
- Els turistes britànics podran tornar a utilitzar els accessos amb passaport electrònic als aeroports dels països de la UE que així ho decideixin.
- La UE i el Regne Unit estendran la seva cooperació a les agències frontereres per combatre plegats la immigració irregular.
- La Unió Europea i el Regne Unit també estan a prop de tancar un acord sobre la situació de Gibraltar després del Brexit.
Mobilitat juvenil
- Els joves del Regne Unit podran participar al programa Erasmus Plus.
- A més, hi ha un acord per continuar negociant que els joves britànics puguin tornar a viatjar i treballar lliurement per la UE, tot i que amb visats "limitats en el temps".
- L'acord també ha de permetre els joves europeus fer el mateix al Regne Unit, que vol establir quotes per controlar el volum de persones que hi arriben.
Pesca i agricultura
- El nou pacte pesquer garantirà l'accés recíproc en aigües de la UE i del Regne Unit fins al 2038.
- Ambdues parts també han decidit facilitar els fluxos comercials de productes agrícoles i ramaders, i així treuen pressió a la frontera entre les dues Irlandes.
- També hi ha acord sanitari i fitosanitari per alinear les normes del sector agroalimentari, que segons Starmer "impulsarà les exportacions britàniques i abaratirà el preu dels productes als supermercats".
Indústria i energia
- La UE i el Regne Unit han acordat preservar l'aranzel històric per a l'acer.
- A més, s'estudia la participació del Regne Unit en el mercat elèctric de la UE, que ha d'estabilitzar els fluxos energètics i reforçar la seguretat energètica comuna.
- En el camp de la transició energètica, la UE i el Regne Unit volen vincular els seus respectius mercats de carboni, i aconseguir així quedar exempts de l'impost que entra en vigor el 2026.

Resposta a un panorama "geopolític complex"
Quan Starmer va arribar al 10 de Downing Street el juliol del 2024, va prometre una nova relació amb Brussel·les, especialment en matèria de seguretat per fer front a l'amenaça que Rússia representa per a Europa després de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022.
Aquesta nova associació estratègica, diu el comunicat conjunt, respon a un panorama "geopolític complex i en constant evolució".
"Hem debatut les prioritats globals i estratègiques d'interès comú i acollim amb satisfacció aquest acord per enfortir la nostra cooperació en una sèrie de qüestions, en benefici de la seguretat, la protecció i la prosperitat de totes les persones del Regne Unit i la UE", assenyala el comunicat conjunt.
En aquest sentit, Londres i Brussel·les reconeixen la importància de la cooperació transatlàntica per abordar els desafiaments globals, impulsar el creixement econòmic i garantir la pau.
"Reiterem la nostra ferma condemna de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, que constitueix una violació manifesta de la Carta de les Nacions Unides i del dret internacional, i reafirmem el nostre ferm i continu suport a la independència, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes", afegeix el text oficial.
Keir Starmer i els líders europeus han reiterat la seva aposta per un ordre internacional basat en normes, amb les Nacions Unides com a eix central, i el seu respecte pels principis fonamentals de la democràcia, així com dels drets humans i l'estat de dret.
El pacte amb la UE arriba pocs dies després que la Gran Bretanya hagi tancat acords comercials amb l'Índia i els Estats Units. En aquest darrer àmbit, els acords assolits amb Washington han permès reduir o eliminar els aranzels d'una àmplia varietat de productes fabricats al Regne Unit.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaBrexitRegne Unit