
Plega l'inversor més admirat del món: Warren Buffett, l'oracle d'Omaha, es retira
El multimilionari nord-americà anuncia que plega després de 60 anys en què s'ha convertit en l'inversor més respectat, considerat el millor del segle XX

Jordi Martínez Pallejà
Periodista de la secció d'Economia
El multimilionari nord-americà Warren Buffett, de 94 anys, ha anunciat per sorpresa que deixarà el càrrec de conseller delegat de Berkshire Hathaway després de 60 anys al capdavant de la companyia. Es retira el que es considera millor inversor del segle XX.
La junta d'accionistes del hòlding Berkshire Hathaway del 2025 es recordarà per sempre. Perquè he estat a Omaha, la seva ciutat natal, on Warren Buffett ha dit que ho deixa, que fa un pas al costat en l'empresa que ha dirigit durant seixanta anys amb un èxit colossal.
El seu successor serà el director executiu i responsable de la direcció d'energia, Greg Abel, de 63 anys.
La llegenda de l'Oracle d'Omaha
Buffett i el món de la inversió van entrecreuar els seus camins als anys 60. Va ser a mitjans de la dècada quan va comprar una empresa tèxtil en fallida, Berkshire Hathaway, i la va acabar convertint en un gegant de la inversió.
El seu estil era simple: comprar empreses que pogués entendre, que el mercat infravalorés, que tinguessin una posició de lideratge en el seu sector, i esperar durant molts anys per veure'n els fruits. Dos exemples van ser Coca-cola i Gillette.
El temps li va donar la raó i per això la comunitat financera li va atorgar el sobrenom de l'Oracle d'Omaha, la població de Nebraska on va néixer fa 94 anys i on encara viu. I viu a la mateixa casa que va comprar juntament amb la seva dona el 1957. Tota una declaració d'intencions d'un home auster i senzill que sempre ha volgut viure lluny del glamur i dels focus de Wall Street.
Berkshire Hathaway, un monstre de la inversió
Buffett ha defensat com un mantra la inversió a llarg termini fins al punt d'encunyar una frase que el caracteritza: "El meu període d'espera favorit és per sempre."
O aquesta altra: "El temps és amic de les empreses meravelloses i enemic de les empreses mediocres."
Berkshire Hathaway va continuar amb la seva activitat tèxtil, però Buffett la va anar remodelant fins a convertir-la en un hòlding d'inversió cada cop més poderós.
Les seves compres, guiades per un olfacte i una anàlisi financera metòdica i incisiva, guanyaven valor any rere any. O en paraules de Buffett: "El preu és el que pagues, el valor és el que reps." Sobretot eren companyies d'assegurances.
A tall d'exemple, 1.000 dòlars invertits el 1965 en Berkshire Hathaway serien ara 38.000.000 de dòlars comptant la revalorització de l'acció i els dividends.
L'estil d'inversió de Buffett, a més, ha estat marcat en tot moment per la prudència i el seny, que l'han allunyat de les modes borsàries tan típiques que solen acabar en fortes pèrdues per a molts inversors.
Ara mateix la seva empresa atresora més de 350.000 milions de dòlars en liquiditat perquè, diu, no veu grans oportunitats d'inversió.

Un multimilionari conscienciat
Però per Buffett a la seva vida no tot ha estat fer diners, sinó tenir també consciència social: el 2011 va dir que no podia ser que la seva secretària pagués més impostos que ell en proporció, un clam a favor d'augmentar els impostos a les grans fortunes.
En aquell moment, Berkshire Hathaway pagava de mitjana un 17% d'impostos mentre que la secretària de Buffett, Debbie Bosanek, en pagava un 30%.
Toc d'atenció a Trump
En qüestions polítiques no ha amagat la seva predilecció pels demòcrates. De fet, en la campanya presidencial del 2016 va donar suport en persona a la candidata Hillary Clinton, que acabaria perdent davant Donald Trump, l'actual president.
De Trump, Buffett no en parla directament, però sí indirectament. I ho ha fet precisament en la junta d'accionistes del seu comiat. Diu que "el comerç no hauria de ser una arma", en una clara referència a la política agressiva d'aranzels engegada per l'inquilí de la Casa Blanca.
La fortuna de Buffett, cap a la beneficència
Als 94 anys, que en seran 95 a l'agost, Buffett té ben encarada la seva herència, que ronda els 150.000 milions de dòlars, la sisena fortuna més gran del planeta.
Anirà a parar a una fundació benèfica que hauran de gestionar els seus tres fills per afavorir, segons paraules del mateix magnat, els que no han tingut tanta sort com la seva família.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsBorsa