
El Regne Unit aprova el pla per salvar British Steel, l'única fàbrica d'acer, ara en mans xineses
El govern laborista ha aconseguit el suport en un ple d'urgència al canvi regulador que li permet, a la pràctica, prendre el control de la principal empresa d'acer del territori davant d'un tancament imminent
El Parlament britànic celebra aquest dissabte un debat ben poc habitual en la història recent del palau de Westminster. El govern laborista vol aprovar un canvi regulador que li permeti, a la pràctica, prendre el control de la principal empresa d'acer del territori: British Steel.
El propietari actual, l'empresa xinesa Jingye, vol tancar aquesta siderúrgia, cosa que deixaria al carrer uns 2.700 treballadors.
La cambra dels Comuns ha aprovat primer la proposta del govern i després ho ha fet la dels Lords. El projecte també ha obtingut el consentiment del rei Carles III, un tràmit imprescindible perquè es converteixi en llei.
Ara el govern britànic té llum verda per assumir el control de la planta, en una situació insòlita ens dècades. Segons la BBC, ja hi ha personal del govern a la fàbrica per aplicar la llei.
La llei no canvia la propietat de la planta, però atorga al ministre d'Empresa, Jonathan Reynolds, el poder de prendre la decisions sobre el personal i la producció.
La majoria dels partits estan a favor de la proposta, no només per salvar els quasi 3.000 llocs de treball, sinó, sobretot, per no haver de dependre de tercers països.
Per què és important aquesta fàbrica?
Al Regne Unit només hi queda una fàbrica amb capacitat de produir acer. És precisament aquesta, British Steel, al nord d'Anglaterra, a Scunthorpe, i el govern no en té el control.
Si British Steel tanca definitivament, el Regne Unit es convertiria en l'únic país del G7 que no seria capaç de produir el seu propi acer. Tot això enmig d'un context internacional complicat pels aranzels de Donald Trump.
"Les feines, la inversió, el creixement, la nostra seguretat econòmica i nacional estan en joc", ha dit primer ministre, Keir Starmer.
Els propietaris, de capital xinès, han amenaçat de tancar-la les pròximes hores. Per això el govern ha convocat aquesta sessió de manera urgent a les dues cambres en dissabte.
L'anunci el va fer divendres el primer ministre i, per això, els diputats han hagut de tornar de manera urgent a Londres de les vacances de Setmana Santa.
De fet, cal recordar que des de la Segona Guerra Mundial només s'ha convocat el Parlament en dissabte en cinc ocasions, com ara per la mort de la reina, pel Brexit o pel canal de Suez. La situació és, doncs, molt extraordinària.
"Totes les opcions estan sobre la taula"
El projecte de llei no és, de facto, una nacionalització, però sí que pot ser un camí per nacionalitzar la fàbrica en una fase posterior. De fet, el primer ministre ja ha dit que "totes les opcions" estan sobre la taula.
Fa uns cinc anys que aquesta factoria està en mans de capital xinès. Segons el govern, han intentat negociar amb la propietat i els hi han ofert diners per salvar l'empresa o per ajudar-los a comprar matèria primera, però sempre s'hi han negat.
Els sindicats diuen, a més, que els mateixos propietaris han intentat boicotejar la factoria. Unes acusacions que la propietat no ha negat ni contrarestat.
L'empresa xinesa Jingye, que va comprar British Steel l'any 2020, diu que ha invertit més de 1.200 milions de lliures en l'empresa per mantenir les operacions, però que ha patit pèrdues financeres d'unes 700.000 lliures al dia.
Des de Jingye asseguren que els alts forns ja no són sostenibles i en fan responsables les condicions del mercat, les tarifes i els costos "molt desafiants" associats amb la transició a tècniques de producció amb baixes emissions de carboni.
- ARXIVAT A:
- BrexitRegne UnitKeir Starmer