Marc Faro, càmera de 3Cat, gravant un reportatge sobre el mar glaçat. Són les anomenades autopistes de gel, bàsiques per a la comunicació en aquesta zona de Groenlàndia durant molts mesos de l'any (3Cat)

Les imatges de l'expedició a Groenlàndia, un dels punts de no retorn de la crisi climàtica

Durant tres dies, seguim l'expedició liderada pel professor de la UB, Marc Oliva, per trobar les causes del desglaç, cada cop més ràpid, en aquest punt del planeta

Actualitzat

Un equip de 3Cat hem seguit l'expedició científica de la Universitat de Barcelona que estudia les glaceres del nord de Groenlàndia. Des de Qaanaaq, un dels pobles més septentrionals del planeta, hem travessat el mar glaçat i hem entrat a fiords poc explorats fins ara per investigar les causes del desgel a l'illa més gran del món, un dels anomenats punts de no retorn de la crisi climàtica.

Durant tres dies, Pere Bosch i Marc Faro estem seguint l'expedició liderada pel professor de la UB Marc Oliva. El grup de científics recull mostres de roques per recrear les condicions que hi havia fa milers d'anys, quan estaven cobertes per glaceres. 

També hem conviscut amb la població inuit de Qaanaaq, adaptada a un dels entorns més extrems del planeta. Una societat que passa de mesos de foscor a viure, ara, amb 24 hores de sol, i on encara es manté un estil de vida amb arrels molt profundes, basades en la caça, la pesca i, per damunt de tot, l'adaptació a una natura ara més amenaçada que mai.
 

Entrevista sobre el mar glaçat amb Mikilik Kristiansen, caçador: "El canvi climàtic ja ha arribat. Cada cop és més difícil anar a caçar. Però no ens podem preocupar, ens hem d'adaptar al temps que fa" (3Cat)
En un dia festiu, una cinquantena de persones han recorregut un quilòmetre sobre el gel fins a arribar a una escletxa. Aquí hi passaran sis o set hores pescant truites àrtiques amb els mètodes tradicionals, enfonsant l'esquer desenes de metres en les gèlides aigües del fiord. (3Cat)
Ilannguraq Qaeniqaaq, caçador de narvals, infla una boia feta amb pell de foca. La utilitzarà per seguir el rastre del narval, a qui ataca amb un arpó (3Cat)
Marc Faro, càmera de 3Cat, gravant un reportatge sobre el mar glaçat. Són les anomenades autopistes de gel, bàsiques per a la comunicació en aquesta zona de Groenlàndia durant molts mesos de l'any (3Cat)
En Peter, un dels inuits de la nostra expedició, guia els seus gossos a través del fiord. Aquests animals són essencials per a la vida en aquesta zona. Les lleis prohibeixen que, en els districtes on n'hi ha, hi entri cap altra raça de gos (3Cat)
En Tobias, un dels inuits de la nostra expedició, es pren un descans sobre el trineu de fusta, cobert amb pell de foca i bou mesquer (3Cat)
Els sis expedicionaris de la UB sobre el gel de Groenlàndia: Jordi Garcia, José María Fernández, Vincent Jomelli, Nacho López Moreno, Julia Garcia i Marc Oliva (3Cat)
L'expedició de la Universitat de Barcelona avança per una morrena glacial. N'agafaran mostres per datar en quin moment va arribar el gel fins aquí (3Cat)
Els científics de la UB avancen sobre el terreny, amb mig metre de neu i superant desnivells importants. Tots ells acumulen anys d'experiència a l'Àrtic i l'Antàrtida (3Cat)
Algunes de les mostres geològiques que volaran cap a Barcelona. Les anàlisis al laboratori s'allargaran tres o quatre mesos (3Cat)
Al capvespre, els inuits munten el campament sobre els trineus. Els cobreixen amb teles i pells de foca. En aquests habitacles, que escalfen amb estufes de gasoil, hi passaran la nit (3Cat)
Adam Wajrak, reporter polonès que està passant dos mesos d'expedició a l'Àrtic, menja una de les foques que han caçat els inuits (3Cat)
Entrevista amb l'Ingaja, un dels nostres guies inuits. És el més xerraire i bromista del grup (3Cat)
Eko Petersen, locutor de Qaanaap Ratiunga, una de les ràdios més septentrionals del món. El dia que el vam visitar, duia una samarreta del Barça (3Cat)
ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaTerra i cosmosMedi ambient
Anar al contingut