
Primeres represàlies de la Xina i el Canadà als aranzels de Trump, que també afecten Mèxic
El president dels Estats Units anuncia nous aranzels als productes agrícoles, una mesura que tindria Espanya com un dels grans damnificats
Aquest dimarts han entrat en vigor els aranzels dels Estats Units als productes de Mèxic i el Canadà, a més a més dels aranzels addicionals a la Xina. I, ràpidament, alguns dels països afectats han pres represàlies similars com a resposta. El Canadà i la Xina també han anunciat aranzels en sentit contrari, per als productes dels Estats Units.
El mateix Donald Trump ha confirmat aquest dilluns que els aranzels es començaven a aplicar i que els dos països veïns no tenen "marge" de negociació per evitar-los. Es tracta d'un moviment llargament meditat, ja que el president Trump els va anunciar al novembre, fins i tot abans de prendre possessió del càrrec, hi va insistir quan feia deu dies que ocupava el Despatx Oval i va fer marxa enrere poc després.
Finalment, però, Trump ha justificat la imposició d'aranzels fent referència al tràfic de fentanil, un opiaci responsable de milers de morts cada any als Estats Units. "Enormes quantitats de fentanil han entrat al nostre país des de Mèxic i, com sabem, també des de la Xina, des d'on s'envia a Mèxic i al Canadà", ha dit el president dels Estats Units.
Segons assegura Trump, aquests aranzels beneficiaran els productes dels Estats Units, especialment el sector de l'automòbil, molt perjudicat pel trasllat de llocs de treball a altres països amb l'entrada en vigor d'acords comercials com el Tractat de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord (Nafta, en les seves sigles en anglès) durant els anys noranta:
"Serà molt costós aprofitar-se d'aquest país, robar-nos diners, els llocs de feina, les nostres fàbriques i negocis, i esperar no ser castigats. Estan sent castigats amb aranzels: és una arma molt potent."

Inicialment, Trump va amenaçar d'imposar aquests aranzels a començaments de febrer, però va decidir ajornar-los un mes, després que Mèxic es comprometés a desplegar 10.000 efectius de la Guàrdia Nacional a la frontera i el Canadà anunciés el nomenament d'un "tsar contra el fentanil".
Aquests divendres, delegacions del Canadà i de Mèxic es van reunir amb membres de l'administració Trump per debatre com incrementar la seguretat fronterera i reduir el tràfic de fentanil. Finalment, aquestes negociacions no han arribat a bon port.
El Canadà paga amb la mateixa moneda
El govern canadenc ha anunciat la seva resposta: aplicarà aranzels d'un 25% a importacions dels Estats Units per un valor de 155.000 milions de dòlars.
El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha emès un comunicat en què qualifica d'"injustificats" els aranzels de Trump i assegura que "interrompran una relació comercial increïblement exitosa".

Trudeau ha acusat Trump de voler enfonsar l'economia canadenca per fer que "sigui més fàcil annexionar-se" aquest país. El primer ministre hi ha afegit que els arguments de Trump són "falsos" i ha remarcat que "l'excusa del fentanil és fictícia":
"El que ha dit repetidament és que vol veure el col·lapse total de l'economia canadenca perquè així serà més fàcil annexionar-nos. En primer lloc, això no passarà mai. Mai no serem l'estat número 51."
Abans de reunir-se amb la resta del govern, la ministra d'Afers Exteriors, Mélanie Joly, havia dit que "els esforços diplomàtics continuen" per evitar la guerra comercial, però també havia avançat que pagaria amb la mateixa moneda si els Estats Units no canviaven de rumb:
"Si el president Trump tira endavant els aranzels als béns canadencs, estem preparats amb gravàmens de resposta de 155.000 milions de dòlars, dels quals un primer tram de 30.000 milions de dòlars ja està a punt."
Joly havia explicat anteriorment que l'aplicació d'aranzels com a resposta a la decisió dels seus veïns del sud no és una mesura en què estiguin interessats i havia acusat Trump d'"impredictibilitat i caos".
Mèxic anunciarà la seva resposta diumenge
Pel que fa a Mèxic, la presidenta del país, Claudia Sheinbaum, ha expressat aquest dimarts que Trump no té justificació per haver aplicat aranzels a les importacions del seu país i ha explicat que anunciarà les mesures aranzelàries aquest diumenge.
La presidenta ja va assegurar dilluns que havia preparat un "pla de contingència" en cas que Trump activés els aranzels.
Sheinbaum va dir que explicaria la resposta de Mèxic amb més detall dimarts, i va afegir que hi ha "un pla A, un pla B, un pla C i, fins i tot, un pla D".
Aranzel addicional del 10% als productes xinesos
El president dels Estats Units també ha assegurat que, a partir d'aquest dimarts, entrarà en vigor un aranzel addicional del 10% sobre les importacions xineses, que se sumarà al 10% aplicat des del 4 de febrer, que eleva la càrrega aranzelària als productes fins al 20%.
Aquestes mesures se sumen als gravàmens imposats durant el primer mandat de Trump sobre més de 300.000 milions de dòlars en productes xinesos, la majoria dels quals encara continuen vigents.
Com a resposta, la Xina ja ha anunciat que imposarà aranzels del 10% i el 15% a productes agropecuaris procedents dels Estats Units. Segons ha concretat aquest dimarts el Ministeri de Finances xinès, es gravaran amb un 15% les importacions dels Estats Units de pollastre, blat i blat de moro, i amb un 10% la soja, la carn de porc i de boví, els productes d'aqüicultura, les fruites i els lactis, entre d'altres.
Els aranzels entraran en vigor el 10 de març.
Els productes agrícoles, en el punt de mira
Però Trump no s'ha quedat aquí i ha continuat anunciant més aranzels. El president dels Estats Units ha dit que, a partir del 2 d'abril, imposarà aranzels a les importacions de productes agrícoles.
Trump no ha concretat a quins productes afectaran aquests aranzels ni si hi haurà excepcions, però en un missatge a la seva xarxa social Truth Social ha promès un augment de producció per al sector agrícola dels Estats Units:
"Als grans agricultors dels Estats Units: prepareu-vos per començar a produir molt més producte agrícola per vendre a l'interior dels Estats Units. Els aranzels s'aplicaran a tots els productes el 2 d'abril. Divertiu-vos!"
Si finalment tiren endavant aquests nous aranzels, els productes espanyols podrien patir conseqüències importants. Espanya exporta als Estats Units productes agroalimentaris per valor de més de 3.500 milions d'euros, segons les dades de DataComex, les estadístiques de comerç exterior de béns de l'Estat i la UE corresponents al 2024.
D'aquesta quantitat, un 30% --al voltant de 1.013 milions--, s'obté exclusivament de la venda d'oli d'oliva als Estats Units. Altres productes afectats serien el vi, les olives, el sector hortícola o els mol·luscs congelats.

La paraula preferida de Trump
En diverses ocasions, Trump ha dit que "aranzels" és "la paraula més bonica del diccionari" i els ha fet servir d'eina de negociació, tant en el seu primer mandat com en aquest segon per obtenir concessions en comerç, migració o seguretat.
Des del retorn a la Casa Blanca, el president dels Estats Units ha anunciat aranzels contra diversos països, però fins ara només n'ha aplicat un: el gravamen del 10% a les importacions xineses, vigent des del 4 de febrer.
Aquest dilluns, ha anunciat la imposició d'"aranzels recíprocs" als països que gravin els productes dels Estats Units o apliquin el que Washington consideri algun tipus de barrera, una decisió que, en cas que es confirmi, tindria la Unió Europea com un dels grans damnificats.
Més enllà de l'anunci, però, no hi ha data sobre l'entrada en vigor d'aquests aranzels perquè el primer pas serà elaborar un informe que analitzi les tarifes i mesures aplicades per a cada país. Aquest document, quan hi sigui, s'entregarà a Trump, que prendrà la decisió final.
Caiguda a Wall Street després de l'anunci d'aranzels de Trump
D'altra banda, Wall Street ha tancat aquest dilluns amb notables pèrdues després que Trump confirmés els aranzels al Canadà i Mèxic. L'anunci que els aranzels estaven a punt per entrar en vigor aquest dimarts ha impulsat la volatilitat a la borsa.
Segons les dades provisionals en tancar la sessió, l'índex Nasdaq, que concentra les empreses tecnològiques, ha estat el més perjudicat, amb una caiguda del 2,64%. L'han seguit el selectiu S&P 500, amb una baixada d'un 1,76%, i el Dow Jones d'Industrials, amb un descens de l'1,48%.
Moratòria als cotxes canadencs i mexicans
Després de reunir-se amb els tres principals fabricants de cotxes del país (Ford, General Motors i Stellantis) aquest dimecres, el president dels Estats Units ha acceptat retardar l'aplicació dels aranzels a les importacions d'aquest sector durant un mes.
La portaveu de Trump, Karoline Leavitt, ha explicat que la mesura busca evitar que aquestes empreses estiguin en "desavantatge econòmic".
Donald Trump ha comunicat a les empreses que vol que aprofitin la moratòria per traslladar la seva producció als Estats Units.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsDonald Trump XinaMèxicCanadà