
El turisme hidràulic es fa un lloc dins l'oferta d'activitats al Pirineu de Lleida en el marc de la Setmana Santa
ACN Talarn - L'aigua és un dels eixos vertebradors de l'oferta turística al Pirineu de Lleida en el marc de la Setmana Santa. A més dels esports d'aventura, el turisme hidràulic també guanya protagonisme amb visites i activitats culturals a centrals històriques i museus hidràulics. Precisament, la central hidroelèctrica de Talarn (Pallars Jussà) ha obert les seves instal·lacions al públic aquest dissabte per acollir la tercera edició del cicle 'Música a Contracorrent' i l'exposició 'El Pallars il·lumina Catalunya'. També han obert les portes altres equipaments del territori com la central hidroelèctrica de Cabdella (Pallars Jussà), la central hidroelèctrica de Camarasa (Noguera) i la central hidroelèctrica de Tavascan (Pallars Sobirà).
El turisme hidràulic es presenta com una de les propostes que combinen tecnologia, natura, aventura, història i cultura amb activitats com el ràfting, la visita a centrals hidroelèctriques històriques i a museus hidràulics i la posada en marxa de diferents iniciatives culturals. En aquest sentit, al llarg de la Setmana Santa diferents espais patrimonials i centrals hidroelèctriques com la de Capdella, Talarn, Camarasa i Tavascan han previst la visita de turistes.
La historiadora i coordinadora de l'espai patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn, Laura Egea, ha explicat que es tracta d'un turisme "molt ric a nivell històric, econòmic, ambiental i lúdic i que se'n pot gaudir des de diferents vessants". De fet, coincidint amb la Setmana Santa els equipaments obren la temporada de visites guiades regulars fins al mes d'agost.
Precisament en el cas de Talarn, la instal·lació ha estat l'escenari per unir música, patrimoni i turisme en el marc de la tercera edició dels concerts 'Música a Contracorrent' amb un concert vermut a càrrec d'El Duet. Així mateix, l'espai ha acollit una jornada de portes obertes a l'exposició 'El Pallars il·lumina Catalunya'. La mostra explica el que va suposar la construcció de les diferents instal·lacions al territori en un recorregut històric fins a les portes de la Guerra Civil.
Els turistes també han tingut l'oportunitat de visitar la central hidroelèctrica subterrània de Tavascan, un exemple de l'enginyeria integrada al paisatge, mentre que la central hidroelèctrica de Capdella, la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, s'ha pogut visitar a través del seu museu. Així mateix, també ha obert les portes la central hidroelèctrica de Camarasa, que compta amb més de 100 anys d'història.
El patrimoni hidràulic del Pirineu representa una de les herències industrials més rellevants de Catalunya. La construcció de les centrals hidroelèctriques entre finals del segle XIX i mitjans del XX va suposar una transformació econòmica i social per a moltes valls pirinenques generant llocs de treball, infraestructures i activitat econòmica. Com a gestora de bona part d'aquestes infraestructures, Endesa impulsa la preservació d'aquests equipaments amb la seva obertura al públic per tal de mantenir aquest llegat actiu no només com a font de producció d'energia renovable.