La representant d'Israel, Yuval Raphael, a la final d'Eurovisió
La representant d'Israel, Yuval Raphael, a la final d'Eurovisió (Reuters/Denis Balibouse)

El televot d'Israel a Eurovisió 2025 deriva en una polèmica política

La UER defensa el sistema de votació del públic davant les crítiques de RTVE i no multarà l'ens públic espanyol pel missatge en favor de Palestina

RedaccióActualitzat

La polèmica pel televot que va rebre Israel a la final d'Eurovisió dissabte i que gairebé porta el país hebreu a la victòria, ha derivat en un intercanvi de retrets polítics a l'Estat.

La majoria de partits ha replicat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dilluns ha demanat que s'aparti Israel del festival per la guerra a Gaza, com es va fer amb Rússia per la invasió a Ucraïna. 

Des de Sumar, socis de govern del PSOE, però també des de Podem i ERC han reclamat a Sánchez anar més enllà i trencar relacions diplomàtiques amb Israel.

En canvi, des del PP veuen com "una resposta" de la ciutadania al govern que el televot d'Espanya donés els 12 punts (la màxima puntuació) a Israel. 

Més enllà de la polèmica política, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que organitza Eurovisió, ha defensat el sistema de votació del públic davant les crítiques de RTVE.
 

"No podem permetre dobles estàndards"

Pedro Sánchez amb la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre Ernest Urtasun
Pedro Sánchez amb la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre Ernest Urtasun (EFE/Chema Moya)

Sánchez ha assenyalat que "ningú es va posar les mans al cap" quan es va exigir la sortida de Rússia de competicions internacionals, entre les quals Eurovisió, arran de la invasió d'Ucraïna. 

Per això, creu que ara tampoc hi hauria de participar Israel: "No podem permetre dobles estàndards, tampoc en la cultura"

Sumar ha donat suport a la petició de Sánchez, però la coordinadora general, Lara Hernández, ha reclamat fer "passes valentes" i suspendre les relacions diplomàtiques i comercials amb Israel. 

En això ha coincidit també amb Podem, que veu en els 12 punts del televot d'Espanya a Israel "una campanya orquestrada" de la ultradreta. Irene Montero ha exigit, a més, aturar la compravenda d'armes.

Des d'ERC, Gabriel Rufián ha instat Sánchez a "deixar de parlar amb Israel" i recorda que des de l'ofensiva militar a Gaza s'han mantingut les relacions comercials i diplomàtiques.

En canvi, l'alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, ha criticat que a Sánchez i RTVE els molesti que "els espanyols lliurement manifestin la seva opinió", en relació al televot d'Espanya a Israel.

L'actuació de Melody, la representant d'Espanya, a la final d'Eurovisió
L'actuació de Melody, la representant d'Espanya, a la final d'Eurovisió (Reuters/Denis Balibouse)

Bèlgica i Islàndia se sumen a la petició de més transparència

La televisió neerlandòfona de Bèlgica i la Corporació Nacional de Radiodifusió d'Islàndia s'han sumat aquest dilluns a la petició de RTVE de més transparència en el televot del festival i una auditoria sobre el resultat de dissabte.

Bèlgica, com Espanya, és un dels 13 països on el representant israelià va obtenir la màxima puntuació de 12 punts en el vot popular. Al país, la cadena pública francòfona i la flamenca s'alternen en l'organització de la candidatura belga al festival.

La cadena francòfona RTBF, encarregada de fer-ho l'any que ve, també ha subratllat la necessitat de garantir "els nivells màxims de transparència" davant els "debats" sobre el sistema de votació. Pel que fa a la televisió flamenca, que se n'ha ocupat aquest any i li correspondria la candidatura del 2027, fins i tot ha posat en dubte la seva participació en futures edicions.

Pel que fa a la televisió pública d'Islàndia (RÚV), el director, Stefán Eiriksson, ha assegurat que demanarà informació a la UER sobre la votació telefònica de dissabte. El jurat islandès no va atorgar cap punt a Israel, però el públic n'hi va donar quatre a través del televot. "Seguirem de prop l'evolució dels esdeveniments i sol·licitarem a la UER la mateixa informació sobre la votació telefònica que RTVE", ha defensat Eiriksson.

També aquest dilluns, els organitzadors d'Eurovisió han sortit al pas de les crítiques de RTVE i han defensat el sistema de votació del públic al festival com "el més avançat del món"

És la resposta a la petició de l'ens públic d'una auditoria sobre el televot espanyol i obrir un debat sobre si els conflictes bèl·lics condicionen el vot del públic.

El director del festival, Martin Green, ha dit a EFE que els resultats de cada país es revisen i verifiquen per descartar qualsevol patró de votació sospitosa o irregular. 

Els jurats professionals van situar Israel en 15a posició, però va ser el país que més vots va recollir del públic i va acabar en segona posició per darrere d'Àustria, la guanyadora. 

El missatge que RTVE va emetre just abans de la final d'Eurovisió
El missatge que RTVE va emetre just abans de la final d'Eurovisió (RTVE)

La Unió Europea de Radiodifusió també ha descartat sancionar RTVE pel missatge en favor de Palestina que va emetre just abans de l'emissió d'Eurovisió que deia: "Davant els drets humans, el silenci no és una opció. Pau i justícia per a Palestina". 

El missatge va ser la resposta a l'advertència que la UER va fer a RTVE d'una multa si els comentaristes tornaven a fer referència a l'ofensiva d'Israel sobre Gaza com van fer durant la segona semifinal.

Segons han detallat fonts de la UER a Europa Press, "RTVE és responsable de qualsevol contingut emès fora de la retransmissió del festival d'Eurovisió".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezFestival d'EurovisióIsrael
Anar al contingut