
El clor ha provocat el núvol tòxic al Garraf i el Baix Penedès: quins efectes té
L'incendi tòxic ha obligat a confinar els veïns de Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell i el nucli de les Roquetes de Sant Pere de Ribes
El núvol tòxic que aquest matí ha obligat a confinar 150.000 persones de cinc municipis s'ha generat arran de l'incendi que ha començat de matinada, cap a les 2.20, en una empresa de Vilanova i la Geltrú dedicada a la distribució de productes per al tractament d'aigua de piscines, sobretot pastilles de clor.
L'empresa afectada és Cleanwater Pool, situada a la rambla Països Catalans, número 18, de Vilanova.
"Amb el contacte amb l'aigua, les pastilles generen clor. En un incendi es produeix la descomposició i en tirar-hi aigua és quan es genera el núvol de clor", com ha dit Rosa Nomen, professora d'enginyeria química de l'IQS, en declaracions a Catalunya Ràdio.
Els Bombers han hagut de remullar la nau amb aigua i "això provoca la reacció química i el núvol tòxic de clor, que no s'ha diluït encara i que és dens i es mou en funció del vent", com ha dit l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz.
Què passa si respires clor
L'evaporació d'aquest producte químic és el que crea un núvol tòxic, que pot generar irritació als ulls i dificultats respiratòries.
"Quan entra en contacte amb les mucoses, el clor es converteix en àcid clorhídric i això és el que crema", ha explicat el doctor Francesc Deulofeu, metge de l'hospital de Sant Celoni, que va atendre un afectat per un incident de clor l'any 1996.
Deulofeu ha destacat que "és important no tenir-hi cap mena de contacte i, quan entra olor de clor al domicili, vol dir que a l'exterior la concentració és alta i pot comportar efectes nocius".
Les persones amb problemes respiratoris i cardiovasculars són les que han d'estar especialment alerta, així com la gent gran i els més petits.
Fins a les 10 del matí, el 112 ha rebut 936 trucades relacionades amb l'incendi químic de Vilanova i la Geltrú. No se sap de ningú que hagi tingut problemes greus de salut, tot i que ha calgut atendre algunes persones per irritació i picors.
Protecció Civil recorda que cal trucar només en cas d'emergència real i no per demanar informació.
Posar l'aire condicionat de casa
"Les partícules àcides i oxidants que inclou el clor afegeixen perillositat a l'hora de respirar-ho", ha explicat Xavier Querol, professor de recerca del CSIC, en una entrevista al canal 3/24, que ha destacat la importància de quedar-se tancat a casa per protegir-se d'una exposició elevada.
Per reduir l'impacte d'aquestes partícules, Querol ha recomanat fer servir purificadors d'aire a les persones que en tinguin i ha afegit que també pot ser útil l'aire condicionat de casa i que no s'ha de ventilar:
"L'aire condicionat individual pot ajudar, perquè fa recircular l'aire interior i perquè baixa la concentració de partícules contaminants, que es queden retingudes al filtre."
Des de Protecció Civil, s'ha demanat a la ciutadania quedar-se a l'interior dels edificis, tancar portes i finestres i no utilitzar sistemes de climatització que connectin amb l'exterior.
En tot cas, Querol creu que l'impacte sobre la salut no ha pogut ser gaire gran i ha recordat que, per notar-ne els efectes, s'ha de respirar durant un temps prolongat.
- ARXIVAT A:
- Incendis