L'Ajuntament de Barcelona desallotja les barraques de Vallcarca pels "riscos de seguretat"

El moviment veïnal denuncia que el consistori no ofereixi una alternativa habitacional per als afectats, i la manifestació contrària al desallotjament ha acabat amb l'ocupació d'una finca buida del barri

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Urbana de Barcelona, amb el suport dels Mossos d'Esquadra, ha desallotjat aquest dijous al matí l'assentament de barraques sota el pont de Vallcarca, on viuen una desena de persones sense llar.

Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, la decisió s'ha pres després de l'incendi que hi va haver a la zona aquest dimarts i que va provocar un ferit per cremades.

Els Bombers de Barcelona hi van fer dimecres una inspecció i van constatar el "risc imminent per a la seguretat de les persones".

Personal del servei de neteja municipal dins de l'assentament
Personal del servei de neteja municipal dins de l'assentament (ACN/Blanca Blay)

En una compareixença amb premsa, la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que s'han desallotjat un total de 13 persones, de les quals cinc han acceptat l'acompanyament del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Tot i això, Bonet no ha detallat quin tipus de recursos se'ls han ofert: "Es farà una valoració cas per cas".

Segons l'Ajuntament, els assentaments afecten quatre terrenys, tres de titularitat pública i un de privat. Aquest dijous només s'ha desallotjat l'assentament sobre el solar privat, on els serveis municipals ja havien certificat "condicions d'infrahabitatge" i on hi va haver l'incendi que, en declaracions de la tinenta, ha fet precipitar el desallotjament.

Bonet també ha informat que el consistori ha obert tres expedients d'ofici contra la resta d'assentaments per recuperar els terrenys de titularitat pública que "seguiran el procés ordinari".

L'Ajuntament argumenta que, en tres ocasions, es va impedir l'entrada als serveis tècnics municipals a l'assentament desallotjat i, per això, l'últim intent d'entrar a inspeccionar l'espai es va fer amb autorització judicial.

A les 7.00 d'aquest matí, hi ha entrat personal del servei de neteja municipal i també diversos camions per retirar les barraques. S'hi ha deixat entrar algunes de les persones desallotjades per agafar pertinences.

Coincidint amb el desallotjament, s'ha activat personal del CUESB per fer atenció social d'emergència.

Durant les primeres hores s'ha tallat la circulació a l'avinguda de Vallcarca i això ha provocat problemes de trànsit a la zona


Ocupació d'una finca buida

Mig miler de persones s'han manifestat aquest dijous al vespre en protesta pel desallotjament de barraques de Vallcarca. La manifestació ha recorregut el barri i ha acabat amb diversos manifestants ocupant una finca buida.

Es tracta d'un edifici de tres pisos desocupat a l'avinguda República Argentina. La porta d'entrada estava tapiada amb totxos i ciment. Un grup de manifestants han aconseguit fer-hi forat i entrar-hi.

Segons recull l'agència ACN, diverses persones han expressat la intenció de passar-hi la nit, entre les quals algunes de les afectades pel desallotjament de les barraques.

La protesta pel desallotjament de l'assentament de barraques ha acabat amb una nova ocupació
La protesta pel desallotjament de l'assentament de barraques ha acabat amb una nova ocupació (ACN/Nazaret Romero)

L'entitat veïnal Som Barri ha denunciat que el desnonament ha arribat "sense previ avís" i "sense solució pactada" amb la gent de l'assentament.

La portaveu de l'entitat Aran Llivina assegura que, amb la mesura adoptada pel consistori, el que s'ha fet és "traslladar el problema" i lamenta que no hi hagi voluntat per "oferir solucions".

 

Mobilització des de primera hora

A primera hora del matí, el Sindicat d'Habitatge de Vallcarca i l'associació de veïns Som Barri ha alertat a les xarxes socials d'un gran dispositiu policial per desallotjar les barraques i ha fet una crida a la mobilització dels veïns.

Agents de la Guàrdia Urbana han fet retrocedir els manifestants que estaven asseguts al carrer
Agents de la Guàrdia Urbana han fet retrocedir els manifestants que estaven asseguts al carrer (ACN/Blanca Blay)

Abans de les 9.00, un grup d'unes 50 persones s'han assegut al carrer davant la línia policial i han fet proclames en defensa del dret a l'habitatge, com ara "No s'entén, gent sense casa, casa sense gent".

Amb alguns moments de tensió i empentes, els agents de la Guàrdia Urbana han fet retrocedir els concentrats per allunyar-los de l'assentament i deixar lliure el pas de vehicles a l'avinguda de Vallcarca.

Des de Som Barri, Aran Llivina ha relatat a TV3 que fa temps que es reclama una solució habitacional per a les persones que hi havia a l'assentament i que no n'hi ha hagut: "Venir a fer un cens un cop al mes no és fer seguiment. Per desnonar, hi ha diners; per trobar solucions, no".

També ha detallat que els consta que a l'assentament hi havia unes 30 persones, però que arran de l'incendi de dimarts n'hi ha 6 que "ho van perdre tot".

La Maria, una dona que vivia a les barraques, ha explicat a TV3 que a dins hi tenia documents i medicaments. "Fa molts anys que visc aquí i l'Ajuntament no m'ajuda", ha dit.

El desallotjament també ha rebut les crítiques d'ERC. El portaveu adjunt dels republicans a l'Ajuntament, Jordi Coronas, ha avisat que l'operatiu policial no soluciona el problema de fons: "L'ajuntament dona una puntada de peu a la localització del problema, però no al problema", ha dit pel seu perfil d'X.

Assentaments amb infrahabitatges

Al març, amb la informació disponible a partir de l'observació des de l'exterior i dels serveis municipals, l'Ajuntament va iniciar un expedient administratiu per incompliment de les condicions d'habitabilitat i de risc greu per a la seguretat de les persones que va implicar la declaració d'infrahabitatge.  

La decisió afectava, d'acord amb l'últim cens fet pels Serveis Socials, disset persones que pernocten al solar i tretze a les tres finques municipals. D'aquests, n'hi ha sis que són menors. Tot i això, les entitats veïnals asseguren que als assentaments hi viuen una setantena d'afectats.

Barraques de Vallcarca
La decisió arriba després que s'hagin detectat condicions d'infrahabitatge que posen en risc la seguretat dels residents (3Cat)

Transformació urbanística

L'Ajuntament justifica l'obertura dels expedients no només per la situació d'infrahabitatge, sinó també perquè aquests assentaments ocupen espais clau per al futur urbanístic de Vallcarca.

El consistori té previst enderrocar les finques ocupades per donar pas a una remodelació del barri que inclou la creació del Parc Central de Vallcarca i una nova rambla verda.

El projecte preveu la construcció de més de 500 habitatges, un 40% dels quals seran de protecció oficial. A més, a principis de mes ja es va aprovar la creació de dues pistes de bàsquet al carrer a l'avinguda de Vallcarca, just a sobre dels espais ocupats per l'assentament.

ARXIVAT A:
Guàrdia Urbana Mossos d'EsquadraHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut