
De "Haulout" a "En nom de Gerry Conlon": 5 recomanacions de documentals de la plataforma 3Cat
La fragilitat d'una colònia de morses, història en majúscules per no oblidar, un pare afroamericà que creu en l'ascensor social i porta les seves filles a l'elit del tenis, art per denunciar les atrocitats d'un genocidi i la injustícia flagrant que va inspirar la pel·lícula "En el nom del pare"

Esther Llauradó Boada
Equip editorial plataforma 3Cat
Potser el documental requereix un estat anímic i una predisposició. També, que connecti amb els teus interessos i els teus valors. I per això, la setmana en què el festival DocsBarcelona porta el documental a les sales de la ciutat, nosaltres hem remenat i triat, entre l'àmplia selecció de continguts de la plataforma 3Cat, per ajudar-te a escollir el que millor t'encaixa. Segons com siguis, i segons el teu moment, hi ha un documental per a tu.
Haulout
Ideal per a tu si el canvi climàtic t'importa, però no tens ganes que t'alliçonin. El curtmetratge "Haulout" t'impactarà sense dir res, amb la força d'un discurs visual implacable i la majestuositat d'uns animals que semblen forts, però es revelen fràgils. Un lloc remot i desolat, a l'Àrtic Siberià. Una colònia de morses; el vent, el mar i els grunyits com a banda sonora; el desglaç del gel a l'Àrtic com a causa d'un conflicte per descobrir. Aquesta producció va ser nominada a l'Oscar al millor curtmetratge documental el 2023. Les imatges són bellíssimes i la mirada de la directora, Evgenia Arbugaeva, inclement i poètica.

Eichmann: judici al nazisme
Ideal per a tu si veus, i no només dius que veus, documentals d'història. Qui era el dirigent nazi Adolf Eichmann? Un assassí administratiu, un funcionari mediocre, meticulós i banal? Aquestes afirmacions les sentim durant el seu judici, el 1961, gravat íntegrament i recuperades en aquest treball. El veiem gèlid i immutable, de vegades somrient, mentre escolta testimonis esfereïdors de supervivents dels camps. Executava ordres? Quins són els límits de l'obediència? Cada detall d'aquest documental, en blanc i negre, magistralment muntat, ens confronta amb el mal.
Si el que t'interessa és la història, i gaudeixes amb les imatges d'arxiu, aquest és un document fora del comú. I el 80è aniversari del final de la II Guerra Mundial i de l'alliberament dels camps, una excusa immillorable per veure'l. Si és que cal l'excusa.

Sobre la línia: la història de Richard Williams
Ideal per a tu si t'encanta imaginar que l'ascensor social funciona. Sense que se l'esperés enlloc i contra tot pronòstic assenyat, Richard Williams va portar les seves filles, Serena i Venus, al cim del tenis mundial. Nascudes en un barri marginal de Los Angeles, res feia preveure que les dues germanes podrien trencar les normes no escrites d'un esport dissenyat per a blancs de classe alta.
"Sobre la línia" és un documental dels que ens agraden, perquè parla de tot: d'esport, sí, però també de racisme, de classisme, de superació, i de la determinació d'un home per aconseguir un somni. També recupera unes delicioses gravacions casolanes de les tenistes quan eren petites. Richard va utilitzar mètodes poc convencionals. Era ambiciós, fanfarró i excèntric, gens fàcil de definir ni de tractar: el personatge complex amb què qualsevol documentalista somia trobar-se. És clar que el cinema ja el va descobrir amb "El mètode Williams".

L'alba de l'Aurora
Ideal per a tu si t'agrada l'art com a instrument de denúncia. Com fer amb el terror i la barbàrie un documental bonic? Això és "L'alba de l'Aurora", un documental terrible i preciós, que aconsegueix que una cosa tan llunyana com el genocidi armeni a principis del segle XX, et deixi sense respiració.
La història de l'Aurora Mardiganian és de pel·lícula i Hollywood ho va veure. Va ser l'única i improbable supervivent d'una família de vuit germans massacrada per l'exèrcit turc. Les atrocitats contra el seu poble, un dels episodis més silenciats de la història del segle XX, se'ns revelen una al darrere de l'altra a través d'una poderosa animació.
Quan arriba als Estats Units i protagonitza una exitosa pel·lícula sobre la seva vida, el documental ens proporciona nous girs. I els fragments rescatats d'aquest film, durant molt temps perduts, ens donen encara més raons per veure'l.

En nom de Gerry Conlon
Ideal per a tu si vas llegir "No diguis res" i et va encantar "En el nom del pare". Ens endinsem en l'època coneguda com "The Troubles" i la història dels Quatre de Guildford, quatre joves catòlics nord-irlandesos condemnats a cadena perpètua per un atemptat de l'IRA que no havien comès. Un error judicial i policial immoral i imperdonable, dels més greus comesos al Regne Unit, que va esquinçar la joventut i la salut mental d'aquests joves, potser antisocials i una mica perduts, però en cap cas terroristes.
Si ets dels que les costures d'aquest conflicte tan recent i tan proper t'apassiona, en aquest documental coneixeràs, a cor obert, un d'aquells nois, el Gerry Conlon, el Gerry d'"En el nom del pare". Un documentalista italià independent va aconseguir fer-li una llarga entrevista, un mes abans que morís de càncer, el 2013. Assegut al darrere una taula de cuina, deixa anar les seves vivències i els seus traumes acumulats en quinze anys de presó. Ho fa amb total confiança. La brutal injustícia i el seu dolor t'aclapararà i t'enganxaràs.

- ARXIVAT A:
- TelevisióUnivers 3Cat