BBVA I SABADELL
BBVA I SABADELL (EUROPA PRESS)

Consulta pública sobre l'opa del BBVA al Sabadell: qui i com hi podrà participar

L'anunci de Pedro Sánchez sobre l'ús inèdit d'aquest mecanisme, l'objectiu del qual és "obtenir una capa més d'informació", ha agafat tothom per sorpresa

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La consulta pública prèvia sobre l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell que ha anunciat aquest dilluns el president del govern espanyol Pedro Sánchez es posarà en marxa aquest dimarts.

Totes les organitzacions, associacions o ciutadans que vulguin aportar-hi argumentacions i opinions les hauran de penjar a l'apartat de consultes públiques prèvies de la web del Ministeri d'Economia i Empresa, on es detallaran les condicions amb les quals es pot fer.

És un instrument que s'utilitza habitualment per qüestions com les transposicions de directives europees, però serà la primera vegada que es fa servir per recopilar opinions sobre una opa bancària hostil.


"Obtenir una capa més d'informació"

Segons fonts del govern espanyol, les argumentacions que li arribin amb aquesta consulta li serviran per tenir més clar quin és l'estat d'opinió sobre l'operació hostil del BBVA contra el Sabadell:

"Es tracta d'obtenir una capa més d'informació, en aquest cas, amb el focus centrat en l'interès general, no en la competència, que és l'àmbit de l'informe de la CNMC."

No se sap encara durant quants dies es podran enviar les opinions, però en tot cas, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, té 15 dies per decidir si porta l'opa al Consell de Ministres.

Són 15 dies feiners que comencen a comptar a partir d'aquest dimarts, després que aquest dilluns ha rebut l'informe complet de la Comissió dels Mercats i la Competència, la CNMC, que va acceptar l'opa amb condicions.

Com que el dia 15 serà festiu a Madrid, els 15 dies es compliran el dimarts 27 de maig, coincidint amb una reunió del Consell de Ministres, i aquest tindria un mes més per decidir si reclama més condicions al BBVA.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns a Barcelona (EFE)

Quina és la intenció del govern Sánchez?

Si Cuerpo decidís no portar el cas al govern espanyol, llavors l'opa tindria llum verda, tot i que respectant els compromisos adquirits amb la CNMC: crear comptes per a clients "vulnerables" i mantenir "presència física" als municipis.

La decisió de la CNMC, que es va comunicar dimecres de la setmana passada va ser unànime, i els compromisos que ha imposat al BBVA són per protegir les petites i mitjanes empreses de Catalunya i les Balears

Però l'obertura de la consulta pública fa preveure que el govern de Pedro Sánchez, que sempre s'ha mostrat contrari a l'operació, sí que vol afegir-hi condicions que evitin els riscos que hi veu.

Serà una consulta que oferirà una participació directa a la vuitantena d'entitats (com per exemple patronals, sindicats o cambres de comerç) que van demanar sense èxit a la CNMC de personar-se en el procés de l'OPA.

Anunci de Sánchez per sorpresa

L'anunci l'ha fet Pedro Sánchez a Barcelona aprofitant l'acte inaugural de la 40a Reunió del Cercle d'Economia, i ha agafat tothom per sorpresa, sobretot els líders de les entitats afectades, que hi eren.

El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha reaccionat dient que "preguntar sempre és bo", mentre que Carlos Torres, president del BBVA, s'ha limitat a dir que té "màxim respecte" per la decisió.

Per la seva banda els presidents de les patronals catalanes, que des del principi s'han queixat de les intencions del BBVA i últimament també han criticat la CNMC per no haver-los escoltat, han celebrat la decisió.

En tot cas, el govern espanyol no podrà utilitzar arguments de concentració bancària, però sí d'interès general, d'equilibri territorial o d'inclusió financera, i podria exigir condicions estructurals a l'opa.

Per exemple, i anant més enllà de les mesures de "comportament" que li ha fixat la CNMC, podria forçar el banc resultant a desprendre's d'una part del negoci de les petites i mitjanes empreses.

La seu del BBVA a Madrid
La seu del BBVA a Madrid (Europa Press/Eduardo Parra)

 

ARXIVAT A:
Banca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut