
Llei d'Amnistia: els magistrats progressistes confirmen que no cal acudir al TJUE
La primera sessió del ple ha finalitzat sense cap votació, tot i que tots els magistrats progressistes han reafirmat el seu rebuig a presentar una qüestió prejudicial al TJUE per la llei d'amnistia
La majoria progressista dels jutges del Tribunal Constitucional ha rebutjat presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la llei d'amnistia, tal i com desitjava el sector conservador. La decisió l'hauran de ratificar els magistrats en una votació.
El ple del Tribunal Constitucional ha començat aquest matí una setmana decisiva per avalar la llei d'amnistia.
A les onze ha arrencat un ple monogràfic per debatre i votar el recurs del PP. Més d'un any després de l'aprovació de la norma pel Congrés dels Diputats, és l'hora de la veritat al Constitucional, i arriben deu jugadors a la partida.
Al llarg de les diferents sessions, intervindran en el debat i votació deu dels dotze magistrats que integren el ple. Pel camí s'hi han quedat el conservador José María Macías, que va ser recusat, i el progressista Juan Carlos Campo, que es va abstenir.
Però hi ha hagut molts més intents d'apartar magistrats. Es van presentar més de cinquanta recusacions, la xifra més alta de la història el tribunal. I és que la votació es preveu tan ajustada que la composició final és decisiva.
Tot apunta a 6 magistrats progressistes a favor d'avalar l'amnistia i 4 conservadors en contra.
La Constitució "permet" una llei d'amnistia
Inicialment, el debat s'havia de fer en tres dies, de dimarts a dijous, com és habitual en els plens del Constitucional. Però finalment es va decidir ampliar-ho a dilluns i divendres.
De moment, aquest dilluns el ple ha debatut si la Constitució permet l'aprovació d'una llei d'amnistia en abstracte. La magistrats ha considerat que la Constitució no la prohibeix i, per tant, el legislador pot aprovar lleis d'amnistia.
Ara cal arribar a un dictàmen sobre si aquesta llei d'amnistia, en concret, és constitucional.
Tot i això, els magistrats conservadors demanen més temps i diuen que una qüestió tan important no es pot resoldre amb presses.
El conservador Enrique Arnaldo va fer arribar una carta al president del tribunal, Cándido Conde-Pumpido, en què es queixava que "abans que la setmana acabi, la sentència sobre la llei d'amnistia ha de ser votada", com si es tractés "d'una mena de conclave" que necessàriament ha de concloure en sentència.
El primer recurs que veu el Constitucional contra l'amnistia és el del PP, que el va presentar dins d'una campanya amb tres potes, el front polític, el judicial i el de la mobilització al carrer.
El recurs del PP va passar al davant de la qüestió de constitucionalitat que va presentar el Suprem, que se centra en si l'amnistia vulnera el dret d'igualtat dels espanyols davant de la llei.
La votació, divendres
Les objeccions dels populars a l'amnistia toquen pràcticament totes les tecles i el tribunal les veurà per blocs. Fins divendres no es farà la votació, sempre i quan els conservadors no aconsegueixin ajornar-la.
L'esborrany de la sentència el va redactar la vicepresidenta del Constitucional, Inmaculada Montalbán, i es va fer públic a començaments d'aquest mes de juny.
És un text que avala la llei d'amnistia gairebé en la seva totalitat, i que només dona la raó al recurs del PP en tres qüestions. La sentència no parlarà de la malversació perquè el PP no incloïa aquesta qüestió en el seu recurs.
- ARXIVAT A:
- JudicialTribunal Constitucional AmnistiaPP