El moment que ha sortit la fumata negra de la xemeneia de la Capella Sixtina
El moment que ha sortit la fumata negra de la xemeneia de la Capella Sixtina (Reuters/Hannah McKay)

Fumata negra al Vaticà: cap cardenal ha aconseguit els 89 vots en la primera votació del conclave

Els 133 cardenals electors s'han tancat aquest dimecres a la tarda a la Capella Sixtina per elegir el successor del papa Francesc

Marc Garcia Beumala / Ramon Radó TrillaActualitzat

Fumata negra. Com era previsible, en la primera votació per elegir el nou papa cap candidat ha arribat als 89 vots, dues terceres parts dels cardenals que hi ha a la Capella Sixtina.

El conclave que ha d'elegir el successor de Francesc ha començat aquest dimecres a la tarda. I, amb el conclave --textualment, "amb clau"-- en marxa, totes les mirades han quedat fixades a la xemeneia que ha de comunicar al món si hi ha nou pontífex. Finalment, el fum ha estat negre.

Aquest ha estat el moment:

La primera fumata del conclave que ha d'elegir el successor de Francesc s'ha fet esperar. Estava prevista per a aquest mateix dimecres a la tarda, al voltant de les set, i finalment ha estat a les nou del vespre tocades, enmig d'una gran expectació a la plaça de Sant Pere, on hi havia unes 30.000 persones.

Es tracta de la fumata més tardana de les últimes dècades. Des del 1978, totes les fumates han arribat abans de les 20:05 del vespre, ja fossin blanques o negres.

Que la fumata hagi estat negra no ha estat una sorpresa: el darrer precedent de fumata blanca en el primer dia de conclave va ser l'any 1939, amb l'elecció de Pius XII.

La pròxima votació serà aquest dijous al matí. Poden haver-hi fins a quatre votacions, dues al matí i dues a la tarda, per elegir papa. Si no hi ha acord, hi haurà dues fumates diàries: després de les votacions matinals i després de les de la tarda. En cas que un candidat obtingui el suport necessari abans, sortirà fum blanc.

A les persones que eren a la plaça de Sant Pere se'ls ha fet fosc esperant la fumata del primer dia de conclave
A les persones que eren a la plaça de Sant Pere se'ls ha fet fosc esperant la fumata del primer dia de conclave (Reuters/Eloisa Lopez)

Els cardenals, tancats a la Capella Sixtina

El conclave ha començat amb el missatge "Extra omnes", és a dir, "Tothom fora". Eren tres quarts de sis de la tarda, més tard del previst, quan el mestre de Celebracions Litúrgiques, Diego Ravelli, ha fet fora de la Capella Sixtina tothom que no fos cardenal elector i s'han tancat les portes.

A dins hi han quedat només els 133 cardenals que elegiran el successor de Francesc. Així ha estat el moment en què Ravelli ha tancat les portes de la Capella Sixtina:


Aïllats a la Capella Sixtina fins que hi hagi papa

Després d'uns dies tancada per deixar-la enllestida, la gran joia del Vaticà acull el conclave on es decidirà qui serà el nou pontífex.

Amb les portes tancades, els cardenals han quedat aïllats a la Capella Sixtina sota els frescos de Miquel Àngel, sense telèfons mòbils, ni internet ni diaris, fins i tot hi haurà inhibidors de freqüència.

A més, des d'aquest dimecres, el Vaticà ha desactivat la xarxa de cobertura de telefonia mòbil.

La Capella Sixtina amb les taules preparades per als cardenals
La Capella Sixtina amb les taules preparades per als cardenals (EFE/Vatican Media/Simone Risoluti)

Durant el conclave, van a dormir en autobús a la Casa de Santa Marta, residència del Vaticà que té unes 130 habitacions i que estarà tancada durant el conclave.

Al matí, l'autobús els torna a portar a la Capella Sixtina. Si volen fer el trajecte a peu, ho faran amb vigilància perquè ningú interfereixi amb ells durant el passeig.
 

Missa matinal amb missatge cap a Parolin

Els actes oficials del conclave han arrencat aquest dimecres a les deu del matí a la basílica de Sant Pere amb la missa "Pro eligendo romano pontifice", oficiada pel degà del col·legi cardenalici, l'italià Giovanni Battista Re.

La primera lectura s'ha fet en anglès, el salm en italià i la segona lectura, en castellà. Pel que fa a l'Evangeli, s'ha cantat en llatí, i el cardenal Re ha fet l'homilia en italià.

"Som aquí per invocar l'auxili de l'Esperit Sant", ha dit Re, que ha demanat que s'elegeixi "el papa que l'Església i la humanitat necessiten en aquest moment de la història tan difícil i complex". 

Alguns dels cardenals assistents a la missa pro eligendo romano pontifice
Alguns dels cardenals assistents a la missa "pro eligendo romano pontifice" (Reuters/Murad Sezer)

El degà del col·legi cardenalici ha recordat als cardenals electors que es preparin per a "un acte de màxima responsabilitat humana i eclesial".

Per això els ha instat a "abandonar qualsevol consideració personal i tenir al cap i al cor només Déu i el bé de l'Església i la humanitat". I ha afegit:

"Que Déu concedeixi a l'Església el papa que millor sàpiga despertar les consciències de tots i les forces morals i espirituals de la societat actual, caracteritzada per un gran progrés tecnològic, però que tendeix a oblidar-se de Déu."

El cardenal Giovanni Battista Re ha oficiat la missa prèvia al conclave
El cardenal Giovanni Battista Re ha oficiat la missa prèvia al conclave (Reuters/Murad Sezer)

Un dels moments de la missa que s'ha fet viral a les xarxes i entre els mitjans italians és quan els cardenals s'han donat la pau. 

Les càmeres i els micròfons han pogut captar com el cardenal Re ha desitjat entre somriures "sort per partida doble" (auguri doppi) al cardenal Pietro Parolin, un dels favorits per ser papa i que s'encarregarà de presidir el conclave:

Processó fins a la Capella Sixtina i juraments

Després de la missa, els cardenals electors han dinat plegats a la Casa Santa Marta.

A la tarda, a quarts de cinc, s'han concentrat a la Capella Paolina del Palau Apostòlic per a una oració inicial. Allà, el secretari d'Estat, Pietro Parolin, que presideix el conclave, s'ha dirigit en llatí als purpurats per recordar-los que han de designar el nou pontífex.

Aleshores, han recorregut en processó la trentena de metres que hi ha fins a la Capella Sixtina cantant el "Veni creator Spiritus".

A la Capella Sixtina, sota els frescos de Miquel Àngel, Botticelli o Pietro Perugino, han començat els juraments: cada cardenal elector ha pronunciat el seu nom i, amb la mà damunt l'Evangeli, ha dit "Prometo, m'obligo i juro". 

Han jurat guardar el secret "amb la màxima fidelitat" sobre tot allò relacionat amb l'elecció del nou pontífex, tant durant com després del conclave. També es comprometen a no afavorir cap interferència i, en cas de ser escollit, desenvolupar fidelment el "munus Petrinum" de pastor de l'Església universal.

Centenars de persones segueixen des de la plaça Sant Pere com un cardenal fa el jurament previ al conclave
Centenars de persones segueixen des de la plaça Sant Pere com un cardenal fa el jurament previ al conclave (EFE/Andrea Solero)

Els 133 cardenals que elegiran el nou papa

La missa d'aquest dimecres, oberta al públic, ha comptat amb la presència dels 252 cardenals del col·legi cardenalici, dels quals només 135 poden participar en el conclave perquè tenen menys de 80 anys.

D'aquest total, n'hi ha dos que han renunciat a participar-hi per motius de salut: l'espanyol Antonio Cañizares i el kenyà Joseph Njue.

D'aquests 133 cardenals, 108 els va nomenar el papa Francesc, 20 els va fer cardenals el seu antecessor, Benet XVI, i només 5 van ser nomenats per l'anterior papa, Joan Pau II.

 

El camí cap al conclave

El Col·legi Cardenalici va acordar que el conclave comencés aquest dimecres, 7 de maig, després del funeral del papa Francesc, que va morir el 21 d'abril.

Hores abans de l'inici, aquest dimarts s'han clausurat els accessos al Palau Apostòlic, col·locant-hi un segell amb la inscripció "Conclave 2025", segons ha informat l'oficina de premsa del Vaticà. D'aquesta manera, s'ha delimitat l'àrea del conclave el dia abans de la Missa Pro Eligiendo Pontifice.

També s'han anul·lat l'Anell del Pescador i els segells del papa Francesc, símbol del poder pontifici. L'anell s'ha de retirar del dit del papa després que el cardenal camarlenc en constati la mort. 

Una comissió ha segellat els accessos al Palau Apostòlic el dia abans de l'inici del conclave
Una comissió ha segellat els accessos al Palau Apostòlic el dia abans de l'inici del conclave (Reuters/Vatican Media)

L'anul·lació de l'anell i el segell es fa per evitar que hi hagi falsificacions i manipulacions de documents papals.

Amb el mateix objectiu, després de la defunció del pontífex, les autoritats vaticanes van clausurar l'apartament on vivia a la Casa Santa Marta.

Per tal de mantenir el secret de tot allò que passi, tot el personal vinculat al conclave, ja sigui esclesiàstic o laic, està obligat a jurar que no revelarà res.

Aquest dilluns, dos dies abans de l'inici del conclave, tot el personal ha fet el jurament per guardar el secret.

La mesura afecta des del secretari del Col·legi Cardenalici o els cerimoniers pontificis fins a metges i infermeres, ascensoristes del Palau Apostòlic, membres de la Guàrdia Suïssa, personal de neteja o floristes.

Davant del cardenal camarlenc, Kevin Joseph Farrell, en un acte sense càmeres ni periodistes, tothom ha jurat guardar silenci.

Amb aquest jurament, es comprometen a no revelar mai a ningú que no formi part dels cardenals electors allò que vegin o sentin durant aquests dies. També han jurat no enregistrar res del que passi al Vaticà durant el període electoral.

Els cardenals han fet el jurament aquest mateix dimecres, minuts abans que es tanquessin les portes de la Capella Sixtina.

DIversos cardenals, a l'interior de la Capella Sixtina, minuts abans que comenci el conclave
Diversos cardenals dins de la Capella Sixtina minuts abans que comenci el conclave (3Cat)
ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaVaticàPapa Francesc
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut