
Absolen l'actriu Ana Duato i condemnen a 2 anys de presó Imanol Arias pel cas Nummaria
La intèrpret ha estat absolta pels delictes fiscals de què se l'acusava, però l'Audiència Nacional ha mantingut la condemna de presó que Imanol Arias havia pactat amb la Fiscalia
L'Audiència Nacional ha condemnat a dos anys i dos mesos de presó l'actor de la popular sèrie "Cuéntame cómo pasó" Imanol Arias pel cas Nummaria. En canvi, l'actriu Ana Duato ha estat absolta de tots els càrrecs de què se l'acusava.
La condemna a presó per a Imanol Arias es manté tal com ja preveia el pacte de conformitat que va assolir a principis de l'any passat amb la Fiscalia, quan va reconèixer 5 delictes fiscals en haver defraudat 2.023.909 euros entre 2010 i 2014.
L'intèrpret va acceptar 26 mesos de presó i una multa per "deixar d'estar a la capçalera d'aquest repartiment", tal com va declarar a l'inici del judici.
El tribunal li ha imposat entre 4 i 6 mesos per cadascun dels cinc delictes i aplica a l'actor -que va reintegrar a Hisenda 2,2 milions d'euros- les circumstàncies atenuants de reparació del dany, la confessió dels fets i les dilacions indegudes.
L'acord es va conèixer en la primera sessió del judici a l'Audiència Nacional al qual s'enfrontaven ell, l'actriu Ana Duato i una trentena de persones més, acusades d'organitzar una xarxa empresarial fraudulenta per evitar pagar impostos a Hisenda.
Al comptable Fernando Peña, que és el principal acusat del cas, el jutge li imposa 80 anys de presó.
Absolts i sense delicte d'organització criminal
La resolució, de 275 pàgines i la ponència del jutge Joaquín Delgado, absol tots els acusats del delicte d'organització criminal perquè considera que el despatx Nummaria no es va crear amb una finalitat delictiva, sinó per a la realització de l'assessorament jurídic principalment en l'àmbit tributari i comptable.
La decisió del magistrat Delgado també absol 19 acusats de tots els delictes que els atribuïen les acusacions, entre ells el productor Miguel Ángel Bernardeau (marit d'Ana Duato), així com els treballadors del despatx Nummaria, perquè considera que no hi ha proves suficients per sustentar una condemna.

En el cas de l'absolució d'Ana Duato, la sala considera que hi ha dubte raonable: no s'ha pogut demostrar que l'actriu estava al corrent de l'activitat il·legal del despatx.
"No concorre acreditació suficient que l'acusada coneixia que estava incomplint el seu deure de contribuir conforme al que disposa l'ordenament tributari."
Per contra, l'Audiència sí que condemna a penes d'entre 8 anys i 6 mesos de presó 8 acusats més que havien arribat a un pacte amb les acusacions per delictes fiscals. A tots ells, la sala els aplica l'atenuant de confessió dels fets i també, igual que a Fernando Peña, la de dilacions indegudes. Alguns també resulten beneficiats per l'atenuant de reparació del dany.
El cas Nummaria, una estructura d'evasió fiscal
El que es coneix com a cas Nummaria, el nom del despatx d'advocats de Peña, és el judici que ha volgut demostrar l'ús dels actors d'una xarxa d'empreses per evadir impostos.
Segons l'Audiencia Nacional, Fernando Peña hauria creat una vintena d'empreses a Espanya i unes 200 a països com Costa Rica, l'Uruguai o Luxemburg.
La sentència relata com Peña administrava un entramat de societats espanyoles que dirigia, organitzava i controlava a fi de prestar els serveis oferts als seus clients per evitar que es detectessin les seves activitats il·lícites.
La sentència de la secció segona considera que els dos actors van utilitzar les estructures dissenyades per Peña, entre el 2010 i el 2016, per evitar la tributació de capitals a Espanya.

Més ingressos dels declarats
La sala ha examinat els imports de les declaracions d'IVA i IRPF presentats per Fernando Peña i considera que "resulten incongruents amb la veritable dimensió de l'activitat professional d'assessor fiscal al despatx Nummaria i amb els ingressos anuals que ell mateix declara obtenir de la seva activitat.
També resulta incongruent amb l'elevat patrimoni que acumula "a través de societats, tant a Espanya com a l'estranger".
Amb l'ús d'aquesta estructura, Peña va eludir les seves obligacions tributàries tant a l'IRPF com a l'IVA, entre 2010 i 2015, properes als deu milions d'euros i gairebé 6 milions a l'IVA.
- ARXIVAT A:
- Judicial